забравената древна традиция – накисване

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Всички, които намериха време да изслушат аудио файла за пропускливост на червата, предполагам са си извадили един извод от него – ако не искаш това да се случи и на теб, трябва да се научиш да консумираш определени храни по правилният начин. С други думи казано, по най-добрият възможен, за да не вредят на организма.

Тези храни са всички зърнени, включително безглутеновите, всички брашна, бобови, ядки и семена – тежките за храносмилане храни. Някои от тях съдържат в себе си т.нар. ензимни инхибитори, други – фитинова киселина и т.н., но общото е едно – тези елементи в комбинация със състоянието на самия организъм пречат да се разградят големите протеинови молекули. А неразградените протеини нанасят щети.

Изход от ситуацията, както се досещаш – има. И не сме ние хората откриващи топлата вода. Ние просто сме забравили за нея… Но поколенията преди нас са знаели много добре. Изходът е накисване, покълване и/или ферментиране.

Днес ще дам пример с бобовите и зърнените, които се консумират в цялостен вид, не на брашно. При тях най-лесният начин е накисване и/или покълване. Според мен накисването е по-безопасният метод, защото зърната са покрити с вода, а мухъл и други вредни елементи не могат да виреят в подобна среда.

Благодарение на книгата “The Nourished Kitchen” извадих и необходимите времена за всяка една култура. Внимавай и записвай! Информацията е наистина важна, особено за хората, в чието меню бобовите и зърнените присъстват често…

soaking-chart-640px
Кликни върхи снимката за по-голям размер.

Зърнени, общи правила: 1 чаша зърнена култура се накисва с 2 супени лъжици оцет в топла вода. Водата трябва да я покрие плътно и да остават 4-5 см вода за набъбване. Водата от накисването се изхвърля!

Време за накисване:
Амарант – 12-24 часа
Елда – 8-12 часа
Лимец – 8-24 часа
Киноа – 12-24 часа
Овес* – 18-24 часа
Ориз – 8-24 часа
Ръж – 8-24 часа
Просо – 12-24 часа
Пшеница – 8-24 часа
Таф – 12-24 часа
Шпелта – 8-24 часа

* Овесените ядки са в категорията на брашната и за тях не важат горните часове за накисване! Повече за тях има тук.

Бобови, общи правила: 1 чаша бобова култура се накисва в топла вода. Водата трябва да я покрие плътно и да остават 4-5 см вода за набъбване. Водата от накисването се изхвърля!

Продуктите, които създадохме за теб:

Време за накисване:
Бял боб – 18-24 часа. Сменяй водата на всеки 8 часа, за да я поддържаш топла.
Леща – 8-12 часа.
Грах – 8-12 часа.
Фава – 18-24 часа. Сменяй водата на всеки 8 часа, за да я поддържаш топла.
Нахут – 18-24 часа. Сменяй водата на всеки 8 часа, за да я поддържаш топла.

Ядки и семена, общи правила: Съхранявай ядките и семената, които не са в черупки на студено – хладилник или студен килер. Времената за накисване са в таблицата.

lentils

Убедена съм, че за повечето от вас горните времена за накисване звучат леко стряскащо, но както с всичко останало установих, че отново е въпрос на рутина, нагласа и няколко нови навика. Как изглежда например приготвянето на леща, елда и др. зърнено или бобово в къщи:

Вечерта накисвам лещата в топла вода. Сутринта изхвърлям водата, в която е била накисната, изплаквам и слагам в crock-pot-a. Доливам с нова вода, добавям сол, нарязани моркови, лук и други зеленчуци по избор. Включвам на ниска температура за 7 часа и отивам на работа.

Прибирам се и лещата е готова. Добавям червен пипер и други подправки по избор и оставям на режим за поддържане на топлината, докато дойде време за вечеря.

Време прекарано в кухнята, сумарно с накисване и готвене – 10 минути.

P.S. Уточнявам, че лимонът и/или оцетът и водата ще помогнат само за неутрализирането на фитиновата киселина и ензимните инхибитори. Те не могат да разградят големите протеинови молекули. Само процеса на ферментация може. Повече по темата в следващите материали от раздела.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: