топ 3 ползи от приема на колаген и личният ми опит

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Знам, че си чувала думата „колаген“ многократно, особено ако в някакъв момент си се интересувала от това как да запазиш кожата си млада или пък си разбрала, че здравето на червата ни е ключово за това на целия организъм, а те, оказва се, също имат нужда от колаген.

    Проблемът с колагена обаче е, че ние доста лесно губим този така ценен елемент поради редица причини:

  • на първо място, с възрастта естественото производство на колаген намалява – по данни, след 25 годишна възраст производството му намалява с 1.5% на година, след 40 колагена се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 повече от половината ни наличен колаген е напълно изчерпан;

  • при хормонални промени също;
  • поради неправилно хранене, в което има твърде много рафинирани храни, транс мазнини, захари и т.н. (а кой не се е хранил така в някакъв момент от живота си?);
  • при дехидратация на организма (вода, вода и пак вода);
  • при стрес, често излагане на слънце, радиация
  • и различни дефицити на ценни вещества, които тялото ни използва, за да създаде собствен колаген, като витамин С например, за който ще си говорим след малко.

Затова и е важно този елемент да бъде компенсиран. Не случайно някои експерти го наричат „true nutritional powerhouse“.

Добрата новина е, че науката се произнесе и вече имаме адекватно добър източник на колаген, който тялото ни да използва веднага – хидролизираният телешки такъв, или както го наричат още – колагенови пептиди. Реално той се води най-близкият по състав с колагена, който нашият организъм синтезира и играе основна роля в здравето на кожата, косата, ноктите, мускулите, ставите и костите, венците, зъбите, очите, кръвоносните съдове и червата.

Медицински изследвания, макар и все още малко на брой, но силно обещаващи, свързват определени елементи в телешкият колаген с няколко ключови ползи за здравето и красотата:

Подобряване здравето на храносмилателната система

Твърди се, че колагена успокоява и възстановява храносмилателната система, като помага за регенерацията на лигавицата й и плътните връзки на червата (при нарушени плътни връзки имаме пропускливи черва и предпоставки за хранителни непоносимости).

Отделно колагена спомага за разграждането на протеините и мазнините в храната, която ядем и стимулира производството на солна киселина.

И не на последно място – има положителен ефект при язви, като според медицинско изследване, сравняващо PUSH данните (Pressure Ulcer Scale for Healing) при лечение с прием на колаген и без, доказва, че приемът на хидролизиран колаген забързва двойно процеса на възстановяне на лигавицата.

Подобряване качеството на кожата

Или Светият Граал на тема красота, при това ефектът е толкова обещаващ, че някои доктори вече наричат колагена – новият anti-aging продукт на века, защото помага на кожата ни да регенерира, да е по-еластична и по-стабилна.

Продуктите, които създадохме за теб:

Колагенът реално е съставен от амино киселините glycine, proline, alanine & hydroxyproline, които помагат на кожата да забави процеса на стареене и контролирани изследвания потвърждават положителния ефект от него само след 8-12 седмици прием при доза от 2.5 до 4 грама на ден.

Или в резюме, след 3 месеца постоянен прием кожата изглежда по-млада, по-хидратирана, по-гладка и дори състоянието на дълбоките бръчки е видимо подобрено.

Подпомага отслабването

Колагенът всъщност е протеин, а медицински изследвания свързват високо протеиновите диети с подобряване и намаляване на теглото. При това в колагена няма мазнини, което е перфектното решение за хора като мен, които чисто генетически имат проблем с наситените мазнини в месото и не бива да прекаляват с него.

Друго изследване пък твърди, че колагенът няма неприятни странични ефекти и доказано се води по-добрият вид протеин, в сравнение с други изследвани протеини на прах (whey, casein, soya).

Помага в борбата с целулита

Реално, структурните промени в кожните тъкани, включително отслабените колагенни и еластинови влакна, правят целулита по-видим, защото кожата става по-тънка и по-малко способна да скрие неравностите, създадени от повърхностната мастна тъкан и съединителната тъкан точно под повърхността й. Точно заради това целулитът често става по-видим с годините, а не че на 40 имаш повече от него (въпреки че и това е възможно, заради промяна в баланса на естроген спрямо прогестерон).

Но да се върнем на целулита – при изследване проведено със 105 жени на възраст от 25-50 е отчетено статистически значимо подобрение на състоянието на кожата и целулита при прием на 2.5 г колаген след 3-тия месец. И още по-голямо подобрение след края на 6-тия месец.

Затова приемам, че би било добра идея да приемаме и колаген като стъпка 1, за да си върнем еластичността на кожата и намалим видимият целулит. Като стъпка 2 в борбата с целулита пък е добре да се засили циркулацията в областите с най-много целулит, а това както знаеш става чрез комбинацията от тренировка, движение, масажи и някои кремове и мазила. Писала съм за стъпка 2 тук.

И още:

Медицински изследвания свързват приема на хидролизиран колаген на прах с подобряване здравето на кожата, подобряване здравето на костите, ставите и червата, намаляване на болката и др.

Mожеш да видиш една част от данните тук, затова няма да се разпростирам върху тях, но ще засега един аспект, който е често пропускан – защо трябва да има и витамин С към формулите с колаген.

Витамин С и колаген

Според някои медицински изследвания, когато човек започне да приема колаген, естественото производство на колаген в организма ни също се увеличава – още една разкошна новина! Но за да се случи това, тялото има нужда от друг много важен елемент – витамин С.

За да произведе колаген организма ни преминава през сложна серия от събития, които се случват вътре и извън клетката. Витамин С е активен вътре в клетката, където ролята му е да добавя водород и кислород на 2 аминокиселини – пролин и лизин. Това помага на организма да произведе проколаген – молекулата предшественик на колагена. Реално, без помощта на витамин С, този процес се прекъсва и тялото ни не може да произвежда собствен колаген.

Затова и в beauty средите всички знаят, че трябват да приемат колагена с витамин С. В здравословните среди обаче този аспект беше леко пренебрегван. До днес :))

Защото вече имаме ONE, хранителната добавка с колаген, която комбинира в себе си колагена с всичко необходимо му за максимално усвояване и използване от организма. Хубавите новини нямат край, нали :)) А сега и

Личният ми опит по темата

Пия колаген от около 2 години (последните 6 месеца ONE) и въпреки, че не бях особено стриктна в началото, защото както обясних тук имам сериозен проблем с вкуса на чистия колаген, смело мога да кажа, че състоянието на кожата ми се върна 10 години назад! Фините бръчки в зоната под очите са почти напълно изтрити, а дълбоките бръчки са видимо намалели. Тенът ми изглежда изключително добре, което е огромно постижение за мен, защото никога не съм имала хубава кожа. Дори бих казала, че кожата ми в момента изглежда по-добре от всякога.

Но! Грижите, които полагам за себе си за комплексни. Това също е важно уточнение. Планирала съм март месец да споделя безплатно програмата ми за красота с всичките й елементи за външна грижа, хранене и добавки, и там ще видиш цялата картина :))

По отношение на храносмилателна система подобрението при мен също е феноменално. Колагенът своевременно възстановява старите и новите щети, които евентуално нанасям на лигавицата на червата си и всички симптоми, които имах за хранителни непоносимости са напълно изчезнали. Включително миналата година тествах за 2 месеца нещо като глутенова диета ;)) и се чувствах прекрасно на нея. Стомахът ми също е напълно прибран без допълнителен прием на ензими и бетаин. Тези ползи ги отдавам на комбинацията от колаген, фибри и пробиотици, но храненето ми в последните години също е повлияло.

Единственото, за което съжалявам днес е, че не съм започнала преди 10 години с всичко… особено с хидролизираните колаген пептиди в ONE :))

И още нещо, което да вземеш под внимание, когато си избираш колаген е

Произходът на колагена

Например, при ONE, това беше едно от най-важните условия за мен – произходът на колагена, затова се доверих на един от най-качествените такива в цял свят – пасищен хидролизиран телешки колаген пептид с произход Бразилия, където телетата са на постоянна паша сред тропически пасища и им се гарантира минимум от 2.67 акра площ на животно, в съответствие с 5-степенната програма за добруването им.

Програмата се грижи освен за натуралният метод на отглеждане, още и за здравето им, както и за емоционалното им състояние. Може да научиш повече по темата тук – 5-step Animal Welfare Program.

Това беше от мен за днес! Надявам се да съм ти била полезна :))
На всички, които вече приемат ONE – очаквам обратна връзка!

Разкошен ден!

Използвани източници:

Molecular Cell Biology. 4th edition. Section 22.3 - Collagen: The Fibrous Proteins of the Matrix - link

Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women.
Cosgrove MC1, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE - link

Chemical, Biochemical, Functional, and Nutritional Characteristics of Collagen in Food Systems
A. AsgharR.L. Henrickson - link

Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates
Iwai K1, Hasegawa T, Taguchi Y, Morimatsu F, Sato K, Nakamura Y, Higashi A, Kido Y, Nakabo Y, Ohtsuki K - link

Chemotactic attraction of human fibroblasts to type I, II, and III collagens and collagen-derived peptides
A E Postlethwaite, J M Seyer, and A H Kang - link

Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans in Achilles' tendon
Minaguchi J1, Koyama Y, Meguri N, Hosaka Y, Ueda H, Kusubata M, Hirota A, Irie S, Mafune N, Takehana K - link

Expression of decorin and collagens I and III in different layers of human skin in vivo: a laser capture microdissection study
Lochner K1, Gaemlich A, Südel KM, Venzke K, Moll I, Knott A, Stäb F, Wenck H, Döring O, Böttger M, Gallinat S - link

Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study - Proksch E1, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S - link

Dr Natasha Turner - CELLULITE 101 – WHAT IT IS AND HOW TO GET RID OF IT - link

Supplements offer cellulite benefits - RCT study - link

EFSA Journal - Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and protection of DNA - link

Pressure ulcer healing with a concentrated, fortified, collagen protein hydrolysate supplement: a randomized controlled trial
Lee SK1, Posthauer ME, Dorner B, Redovian V, Maloney MJ - link

Brain Responses to High-Protein Diets
Marion Journel, Catherine Chaumontet, Nicolas Darcel, Gilles Fromentin, and Daniel Tomé - link

A high-protein diet enhances satiety without conditioned taste aversion in the rat - link
Bensaïd A1, Tomé D, L'Heureux-Bourdon D, Even P, Gietzen D, Morens C, Gaudichon C, Larue-Achagiotis C, Fromentin G

Dietary proteins and energy balance - Veldhorst, M.A.B. - link

Human zonulin, a potential modulator of intestinal tight junctions. Journal of Cell Science. Fasano A - link

Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Fasano A.

Zonulin, regulation of tight junctions, and autoimmune diseases. Annals of the New York Academy of Sciences. Fasano A.

Stimulation of gastric acid secreted by glycine and related oligopeptides in humans
Wald A, Adibi SA - link

Mapping of glutathione and its precursor amino acids reveals a role for GLYT2 in glycine uptake in the lens core
Lim J1, Li L, Jacobs MD, Kistler J, Donaldson PJ - link

Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates
Iwai K1, Hasegawa T, Taguchi Y, Morimatsu F, Sato K, Nakamura Y, Higashi A, Kido Y, Nakabo Y, Ohtsuki K - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: