крем супа с карфиол и ябълки

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес ти предлагам една доста нестандартна супа с много приятен вкус, която освен всичко друго се грижи и за здравето на червата ни, благодарение на фибрите в карфиола и пектина (вид фибри) в сготвените ябълки.

Планирала съм съвсем скоро статия за пектина, но генерално – пектинът образува желеподобна маса, която предпазва чревната лигавица от механични и химични дразнители и абсорбира редица вещества (глюкоза, холестерол, някои токсини). Тоест, защитава лигавицата и помага при проспускливи черва, има благоприятно въздействие върху чревната флора и стимулира умерено чревната перисталтика.

За да извлечем максимум пектин от ябълките се налага да ги сготвим, но за това по-подробно – следващата седмица. А днес те оставям в компанията на тази вкусна и свежа супа. Bon appeti!

Крем супа с карфиол и ябълки
1/2 малка глава карфиол
1 зелена ябълка
1 глава лук
щипка сол
1 лайм и
костен бульон (или неподсладено бадемово мляко)

В оригинал супата е с бял цвят, за да постигнеш омекотеното лилаво от снимката ми замени белият лук с червен и добави 1 листо лилаво зеле заедно с карфиола.

Декорация
– ядливи цветя
– микрозеленолистни
– ядки и семена

Лукът се запича за 5 мин в мазнината от бульона (или в кокосово масло), добавя се ябълката и се запича за още 1-2 минути.
После се добавят карфиола и бульона (или бадемовото мляко).
Вари се на слаб огън за около 15-20 минути или докато карфиолът омекне.
Сваля се от котлона, оставя се да се охлади леко, добавя се сока на 1 лайм и се блендира до фина консистенция.

Може да се поднесе топла или студена. В малки чашки като welcome drink или като супа. Оригиналът на рецептата, както и видеото към нея са тук.

Използвани източници:

Dietary fibre in foods: a review - Devinder Dhingra, Mona Michael and R. T. Patil - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: