крем супа с карфиол и ябълки

Днес ти предлагам една доста нестандартна супа с много приятен вкус, която освен всичко друго се грижи и за здравето на червата ни, благодарение на фибрите в карфиола и пектина (вид фибри) в сготвените ябълки.

Планирала съм съвсем скоро статия за пектина, но генерално – пектинът образува желеподобна маса, която предпазва чревната лигавица от механични и химични дразнители и абсорбира редица вещества (глюкоза, холестерол, някои токсини). Тоест, защитава лигавицата и помага при проспускливи черва, има благоприятно въздействие върху чревната флора и стимулира умерено чревната перисталтика.

За да извлечем максимум пектин от ябълките се налага да ги сготвим, но за това по-подробно – следващата седмица. А днес те оставям в компанията на тази вкусна и свежа супа. Bon appeti!

Крем супа с карфиол и ябълки
1/2 малка глава карфиол
1 зелена ябълка
1 глава лук
щипка сол
1 лайм и
костен бульон (или неподсладено бадемово мляко)

В оригинал супата е с бял цвят, за да постигнеш омекотеното лилаво от снимката ми замени белият лук с червен и добави 1 листо лилаво зеле заедно с карфиола.

Декорация
– ядливи цветя
– микрозеленолистни
– ядки и семена

Лукът се запича за 5 мин в мазнината от бульона (или в кокосово масло), добавя се ябълката и се запича за още 1-2 минути.
После се добавят карфиола и бульона (или бадемовото мляко).
Вари се на слаб огън за около 15-20 минути или докато карфиолът омекне.
Сваля се от котлона, оставя се да се охлади леко, добавя се сока на 1 лайм и се блендира до фина консистенция.

Може да се поднесе топла или студена. В малки чашки като welcome drink или като супа. Оригиналът на рецептата, както и видеото към нея са тук.

Използвани източници:

Dietary fibre in foods: a review – Devinder Dhingra, Mona Michael and R. T. Patil – link

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.