10 начина да блеснеш в кухнята с помощта на блендер и как да го измиеш за 5 секунди

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Преди около 2 седмици от Philips се свързаха с мен и поискаха да съм лице на новия им блендер, който пускат на пазара днес. И ако трябва да съм честна, истината е, че в началото бях леко скептично настроена към идеята, защото си мислех, че това е просто поредният блендер на пазара.

Но само две минути след началото на срещата бях толкова ентусиазирана от идеята, че почти веднага започнах да планирам как да го споделя и с теб. И за да разбереш на какво се дължи този ентусиазъм, ще ти кажа точно 5 неща за него:

– 2 литрова стъклена кана
– 1400 W
– 2 кани с чаши (BPA-free)
– ножове с 3D технология за фино разбиване и
– 299 лв цена!

Мисля, че всеки, който се е интересувал от блендери в някакъв момент от живота си знае, че 1400 ватовите блендери са нещо супер ценно и скъпо, като Блендтех и Витамикс държат цени от 1000 – 1500 лв от години насам. И това не е случайно. Разликата само от 400 вата дава невероятно фина и лека консистенция на всичко, което блендираш. И то до такава степен, че вече никога няма да поискаш да използваш нещо друго… говоря от личен опит.

Да не говорим за комбинацията от стъклена кана и 3D ножове, които са буквално на 3 нива в блендера и допринасят за още по-фино разбиване на всичко, и за разлика от всички други блендери – ножовете са разглобяеми за по-лесно почистване! И за да направят блендера още по-неустоим, Philips са добавили към комплекта и 2 допълнителни кани/чаши от най-високо качество биоразградим материал Eastman Tritan (същият като бутилките към ONE).

И понеже си мисля, че имам дълъг опит с блендери (използвала съм такива от 400, 1000 и 1400 вата активно през последните години) реших да тествам блендера на Philips и да видя как се справя с някои от задачите, които са традиция вкъщи.

Затова, без повече предистория, ето и 10-те неща, за които използвам блендера си редовно вкъщи, с лесни за изпълнение идеи към тях, които ще ти помогнат да блеснеш в кухнята! И, съответно, как точно се справи блендерът на Philips с всяка поставена му задача:

Смутита с мисия

Да, да, знам, че на някои от вас вече са им омръзнали и не искат и да чуват за смути. Но за мен, смутито си остава най-лесният начин да си набавя тонове ценни вещества по супер елегантен и вкусен начин. А днес ти предлагам и рецепта за смути с мисия – любимото ми такова, особено в предстоящия есенен сезон, когато част от по-тежките храни се връщат в менюто – смути, което се справя с подуването на корема.

За него ще ти трябват:
1/2 чаша ананас (аз използвам замразен)
1/2 чаша тиквичка (отново замразена)
щипка настърган джинджифил
1/2 ч.л. куркума и малко лют пипер
кокосово мляко

Продуктите, които създадохме за теб:

В момента работя по програма за подобряване на храносмилането и справяне с казуса „подут корем“, и в нея ще споделя повече такива идеи, както и ще обясня кое защо работи. Като например, ананасът в случая не е случаен, а се използва заради ензима бромелаин, който се съдържа в него…

Как се справи Philips със смутито: блестящо! Консистенцията му е като коприна, точно както се очаква от 1400 ватов блендер.

Пухкави яйца за секунди

Искаш перфектно разбити, пухкави и въздушни яйца всеки път? При това супер бързо? Блендерът е най-добрият ти приятел. Просто сложи яйцата в него (без черупките ;) и блендирай на най-слабата степен. Done!

Как се справи Philips: предвид мощността на блендера, тук наистина те съветвам да внимаваш с бутона на скоростта и да се придържаш към абсолютния минимум. Ако спазиш това условие – друго не ти трябва.

Сосове по италиански

Като например любимият ти паста или пица сос, барбекю сос, лютеница, кьополу, марината за месо и всякакви други. Просто добави зеленчуците, подправките и мазнината в блендера и пасирай. Е, voila!

Как се справи Philips: феноменално…

Сместа за кексове и палачинки

Както и 2-та най-ценни според мен трика за палачинки, които знам от маман и брат ми. Първият е свързан с приготвянето на сместта и тайната е в последователността на добавяне на съставките, за да не се получават бучки. Техниката е приложима и за разбиване на ръка, но в блендера става буквално за секунди.

И така, първо разбий яйцата. После добави към тях всички сухи съставки. Разбий още веднъж и едва тогава добави млякото. И voila! Ще имаш перфектно разбита смес за палачинки всеки път.

А вторият трик е от брат ми и трябва да му призная, че е гениален. Той приготвя смес за палачинки и я съхранява в хладилник, като по този начин има готова смес и всяка сутрин може да прави само по 3-4 палачинки за около 10 минути, и да прибере обратно останалата смес за друг ден. Палачинки всеки ден за закуска?! Ъм-хъм. Сега вече знаеш как.

И още един трик за принцеси от мен – добави малко червено цвекло на прах или боровинки на прах към сместа за розови палачинки. Малката ти принцеса ще се влюби в тях!

Как се справи Philips: великолепно! Наистина. Нито една бучка, гладка консистенция, вкусни палачинки, просто виж как се стеле на снимката! А за съхранение използвах една от допълнителните бутилки, които вървят в комплект с блендера и която виждаш на снимката горе.

Вълшебна кокосова сметана

Точно така! Блендерът може и това, и се справя изключително добре, особено ако нямаш миксер вкъщи (аз лично нямам…). А любимата ми рецепта е за домашно приготвена бита кокосова сметана.

За нея ще ти трябват:
1 консерва кокосово мляко
кокосова захар и хладилник

Остави млякото в кен в хладилника минимум за 24 часа, след това отвори и внимателно отдели гъстата част на млякото от воднистата. Добави гъстата в блендера, добави малко захар на вкус и разбий на най-леката възможна степен, точно като яйцата.

Как се справи Philips: тук препоръката ми е същата като при яйцата – внимавай със скоростта и се придържай към абсолютният минимум, за да не втечниш сметаната твърде много. И както виждаш от снимката, ще получиш най-перфектната и супер гъста кокосова сметана. Ever.

Party time

Най-вероятно го знаеш, но сега е момента да те подсетя. Почти всеки блендер има бутон за разбиване на лед и това го превръща в перфектният уред за приготвяне на коктейли – алкохолни и безалкохолни. Особено когато ще имаш гости и искаш да приготвиш повече от всичко. А днес ти предлагам нещо изпитано и любимо – класическо дайкири, с лайм, ром, домашен захарен сироп и много лед, oh my.

Как се справи Philips: не останах много доволна от специалния бутон за лед, защото се включва твърде за кратко, затова разбих леда с Pulse бутона. С него се получи перфектно разбит на дребно лед за по-малко от минута.

Домашна майонеза със зехтин за 2 минути

Точно така – мисията е възможна. Всъщност, за да подложа блендера на ултимативният тест, реших да приготвя в него нещо, което затруднява почти всички – майонеза със студено пресован зехтин. И той се справи великолепно!

Тайната ми в случая са няколко трика, които работят всеки път:
– яйцата са на стайна температура
– добавям още 1 емулсификатор – горчица (ще напиша отделна статия за емулсиите и как да ти се получава всеки път)
– и добавям зехтина БУКВАЛНО капка по капка в продължение на 2 минути.

Как се справи Philips: както написах и по-горе – великолепно. Майонезата е превъзходна и се получи от раз.

Течна закуска за шампиони

Или с други думи казано – ядкови млека, следващата класика в списъка, като разликата между приготвянето им в обикновен блендер и в супер мощен блендер е една – вторите нямат нужда от прецеждане. Просто няма смисъл, защото ядките и семената са смляни толкова фино, че да ги прецеждаш и махаш от млякото си е чисто разхищение на качествен материал (храна).

И две интересни идеи от мен, които си струва да пробваш – мляко от овесени ядки и мляко от чиа семена. За целта, накисни овесените ядки във вода от предната вечер, за да омекнат и блендирай на сутринта с 1-2 фурми или лъжичка мед. Чиа семената също е добре да се накиснат предварително, но за тях 15-20 минути са напълно достатъчни.

Как се справи Philips: вълшебно! Любимо напоследък ми е млякото от овесени ядки, в комбинация с мед, малко чиа и кокос. Перфектната закуска за човек, който не обича да закусва, като мен :))

Допълнителна идея: добави малко от кокосовата вода, която ти остана от рецептата за сметана по-горе. Вкусотия!

Крем супи за всеки вкус

Тук ситуацията е същата като при смутитата – за кремообразна и пухкава супа, която се топи в устата ти трябва едно единствено нещо – мощен блендер. И един трик от мен за още по-вкусни супи – използвай запечени на фурна зеленчуци, а не сварени. Или поне микс от двете. Запичането на фурна въпреки, че ги изсушава леко, им придава леко карамелен привкус и супите винаги стават в пъти по-вкусни. Затова, следващия път като запичаш 2-3 тави едновременно (по тази ми рецепта), предвиди някой и друг зеленчук и за супа. Няма да съжаляваш!

Как се справи Philips: повече от превъзходно! Дори няма нужда да питаш…

Царицата на всяка салата – дресингът

Неведнъж съм казвала, че черешката на тортата за всяка една салата е дресингът към нея. Само и единствено благодарение на добре приготвен дресинг може да ядеш супер вкусна салата всеки път. Това е и разликата, в масовия случай, между домашните салати, при които често се добавят сол и зехтин на око, и салатите в добрите заведения, където всичко е перфектно овкусено.

А да си приготвиш домашен дресинг е супер лесно, трябва само да добавиш всички 4 елемента (кисело, сладко, мазно, солено) и да спазиш златната пропороция за него, която е:

– 1 част киселина (лайм, лимон, балсамико, ябълков оцет и т.н.)
– 3 части мазнина (зехтин, авокадово олио, шарлан или каквото обичаш)
– равни части сол и сладко (мед, кленов сироп, агаве, кокосова захар и т.н.)
– по желание – 1 част екстри (песто, горчица, авокадо, майонеза и т.н.)

И разбий! Вариантите са с блендер за супер дресинг или шейкване в стъклено бурканче. Разликата между двете техники е, че в блендера сместта се емулгизира перфектно и стои така завинаги, затова и предпочитам да правя по-голямо количество дресинг в блендера и да си имам за седмица напред.

Как се справи Philips: мисля, че вече знаеш :)))

А днес имам и още една, последна идея за теб –

Как най-лесно се измива блендера след работа

Този трик ми е спестил доста време на мивката, особено когато използвам блендера за нещо по-мазно, като дресинг, дип или крем супа, или пък когато правя сметана и след това има много „материал“ под ножовете, затова не го пренебрегвай!

И така – добави малко препарат за миене на чинии в блендера, залей с топла вода и блендирай! Всичко ще падне за секунди! После само изпплакваш и си готов/а, а блендерът е като нов :)))

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е било полезно и новината за новият блендер на Philips да е въодушевил и теб така, както мен.

Разкошен ден,
Надя

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen