7 вкусни и нестандартни идеи за приготвяне на карфиол

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

А ето и обещаната статия с рецепти, която бях подготвила за national nutrition day. Може да е със закъснение, но пък си струва :))

Карфиолът е част на семейство кръстоцветни (или Brassicaceae) заедно с броколи, зеле, кейл, брюкселско зеле и някои други по-рядко срещани сортове. И всъщност, цялото това семейство зеленчуци се смята за едно от най-здравословните на Земята, и честно казано – има защо.

За кръстоцветните има редица медицински изследвания, които им придават мощни противовъзпалителни свойства и ги свързват с борбата срещу ракови заболявания, сърдечно-съдови заболявания, мозъчни заболявания, хормоналните проблеми и болката, и дори се твърди, че ни помагат да се справяме с излишните килограми. Те също така са изключително богати на антиоксиданти, фибри и различни витамини и минерали.

Изглеждат като шампиони, нали! И те наистина са. Но за ползите от кръстоцветните зеленчуци в детайли ще си говорим друг път.

Днес, само ще ти дам няколко идеи за вкусни рецепти с тях, защото за да черпим всички позитиви от кръстоцветните се налага да ги ядем 3-4 пъти седмично, а на мен да си призная трудно ми се получава. Но това не пречи да се опитваме, нали! Или… да пием Daily, в която има броколи ;))

„Ризото“ от карфиол

1/4 или 1/2 глава карфиол
Сол, зехтин, лимон на вкус

Карфиолът се натрошава в кухненски робот или блендер на „ориз“.
Само не го блендирай твърде дълго, за да не стане на пюре :))

А след това има 3 начини и техники за приготвяне – да се консумира суров, както е, или да се приготви в тиган на котлона или на фурна. Аз лично предпочитам варианта на фурна, защото става леко хрупкав и не пуска вода.

За целта – разстели натрошеният карфиол върху хартия за печене.
Не добавяй сол, защото тя ще го втечни.
Печи на предварително загрята фурна за около 10-15 минути.
Овкуси преди сервиране.

Продуктите, които създадохме за теб:

А горното е идея за ястие с „ориз“ от карфиол – с брюкселско зеле запечено заедно с карфиола във фурната и гарнирано с матча или натрошен шам-фъстък.

„Стекове“ от карфиол

1 малка глава карфиол се разрязва на стекове с дебелина 1.5 см и се подрежда в тавичка.

Поръсва се със зехтин и сол и се запича на 180 градуса за 20-25 минути или докато не потъмнее по краищата. Може да се поръси и леко с пармезан 10 минути преди да се извади от фурната за златист загар.

Подходящи подправки за стековете са заатар или гарам масала.
А за гарниране използвам микрозеленолистни и горчица.

Крем супа с карфиол и ябълки

1/2 малка глава карфиол
1 зелена ябълка, по желание
1 глава лук
щипка сол
1 лайм и
костен бульон (или неподсладено бадемово мляко)

В оригинал супата е с бял цвят, за да постигнеш омекотеното лилаво от снимката замени белият лук с червен и добави 1 листо лилаво зеле заедно с карфиола.

Лукът се запича за 5 мин в мазнината от бульона (или в кокосово масло), добавя се ябълката и се запича за още 1-2 минути.
После се добавят карфиола и бульона (или бадемовото мляко).
Вари се на слаб огън за около 15-20 минути или докато карфиолът омекне.
Сваля се от котлона, оставя се да се охлади леко, добавя се сока на 1 лайм и се блендира до фина консистенция.

Може да се поднесе топла или студена. В малки чашки като welcome drink или като супа. Оригиналът на рецептата, както и видеото към нея са тук.

Пюре от карфиол

500 г карфиол
50 г масло (или 40 г гхи и щипка сол)
100 мл вода (или костен бульон)
подправки на вкус, сол и мащерка например

Карфиолът се нарязва на тънки ленти и се слага в тенджерка.
Добавят се маслото и водата, изчаква се да кипне, намалява се котлона колкото водата да къкри и се оставя докато зеленчука не омекне напълно. Според това, на колко дребно или едро е нарязан, може да отнеме от 20 до 40 минути.

След това цялата смес се блендира, като по желание може да се добави още малко вода или мляко, ако искаш сосът да е по-рядък. Ако пък предпочиташ по-гъсто пюре добавяй водата от варенето постепенно, докато не постигнеш желаната гъстота.

Ако нямаш блендер, може да пюрираш и с ръчен пасатор или на ръка.

Смути с карфиол

Това беше любимото ми смути за последните месеци, кръстих си го 5th element beauty glow, защото в него има точно 5 съставки:

– колаген, пробиотици & фибри с ONE
– 1/3 чаша замразени бери-та
– 1/3 чаша замразен карфиол
– 1 ч.л. чиа семена
– вода, мляко или кокосова вода

Всичко се блендира до фина консистенция и се консумира веднага.
Замразеният карфиол замества банана в смутито и стига да е замразен, наистина няма голяма разлика във вкуса, а има доста по-малко захар. Друг подобен заместител е замразена тиквичка.

Диво ферментирал карфиол

И понеже сме в сезона на ферментации и туршиите – бонус идея за подсещане – диво ферментирал карфиол. Божествено вкусен!

Псст, ако го оставиш да ферментира с малко лилаво зеле, карфиолът ще се оцвети в лилаво. А ако пък искаш да си набавиш готов лилав или зелен карфиол (като на снимката най-отгоре), вече има и по магазините у нас.

Пица с блат от карфиол

И за финал, една от класиките от последните години, пица с блат от карфиол! Пълни инструкции за приготвянето й ще намериш тук.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen