
А ето и обещаната статия с рецепти, която бях подготвила за national nutrition day. Може да е със закъснение, но пък си струва :))
Карфиолът е част на семейство кръстоцветни (или Brassicaceae) заедно с броколи, зеле, кейл, брюкселско зеле и някои други по-рядко срещани сортове. И всъщност, цялото това семейство зеленчуци се смята за едно от най-здравословните на Земята, и честно казано – има защо.
За кръстоцветните има редица медицински изследвания, които им придават мощни противовъзпалителни свойства и ги свързват с борбата срещу ракови заболявания, сърдечно-съдови заболявания, мозъчни заболявания, хормоналните проблеми и болката, и дори се твърди, че ни помагат да се справяме с излишните килограми. Те също така са изключително богати на антиоксиданти, фибри и различни витамини и минерали.
Изглеждат като шампиони, нали! И те наистина са. Но за ползите от кръстоцветните зеленчуци в детайли ще си говорим друг път.
Днес, само ще ти дам няколко идеи за вкусни рецепти с тях, защото за да черпим всички позитиви от кръстоцветните се налага да ги ядем 3-4 пъти седмично, а на мен да си призная трудно ми се получава. Но това не пречи да се опитваме, нали! Или… да пием Daily, в която има броколи ;))
„Ризото“ от карфиол
1/4 или 1/2 глава карфиол
Сол, зехтин, лимон на вкус
Карфиолът се натрошава в кухненски робот или блендер на „ориз“.
Само не го блендирай твърде дълго, за да не стане на пюре :))
А след това има 3 начини и техники за приготвяне – да се консумира суров, както е, или да се приготви в тиган на котлона или на фурна. Аз лично предпочитам варианта на фурна, защото става леко хрупкав и не пуска вода.
За целта – разстели натрошеният карфиол върху хартия за печене.
Не добавяй сол, защото тя ще го втечни.
Печи на предварително загрята фурна за около 10-15 минути.
Овкуси преди сервиране.
А горното е идея за ястие с „ориз“ от карфиол – с брюкселско зеле запечено заедно с карфиола във фурната и гарнирано с матча или натрошен шам-фъстък.
„Стекове“ от карфиол
1 малка глава карфиол се разрязва на стекове с дебелина 1.5 см и се подрежда в тавичка.
Поръсва се със зехтин и сол и се запича на 180 градуса за 20-25 минути или докато не потъмнее по краищата. Може да се поръси и леко с пармезан 10 минути преди да се извади от фурната за златист загар.
Подходящи подправки за стековете са заатар или гарам масала.
А за гарниране използвам микрозеленолистни и горчица.
Крем супа с карфиол и ябълки
1/2 малка глава карфиол
1 зелена ябълка, по желание
1 глава лук
щипка сол
1 лайм и
костен бульон (или неподсладено бадемово мляко)
В оригинал супата е с бял цвят, за да постигнеш омекотеното лилаво от снимката замени белият лук с червен и добави 1 листо лилаво зеле заедно с карфиола.
Лукът се запича за 5 мин в мазнината от бульона (или в кокосово масло), добавя се ябълката и се запича за още 1-2 минути.
После се добавят карфиола и бульона (или бадемовото мляко).
Вари се на слаб огън за около 15-20 минути или докато карфиолът омекне.
Сваля се от котлона, оставя се да се охлади леко, добавя се сока на 1 лайм и се блендира до фина консистенция.
Може да се поднесе топла или студена. В малки чашки като welcome drink или като супа. Оригиналът на рецептата, както и видеото към нея са тук.
Пюре от карфиол
500 г карфиол
50 г масло (или 40 г гхи и щипка сол)
100 мл вода (или костен бульон)
подправки на вкус, сол и мащерка например
Карфиолът се нарязва на тънки ленти и се слага в тенджерка.
Добавят се маслото и водата, изчаква се да кипне, намалява се котлона колкото водата да къкри и се оставя докато зеленчука не омекне напълно. Според това, на колко дребно или едро е нарязан, може да отнеме от 20 до 40 минути.
След това цялата смес се блендира, като по желание може да се добави още малко вода или мляко, ако искаш сосът да е по-рядък. Ако пък предпочиташ по-гъсто пюре добавяй водата от варенето постепенно, докато не постигнеш желаната гъстота.
Ако нямаш блендер, може да пюрираш и с ръчен пасатор или на ръка.
Смути с карфиол
Това беше любимото ми смути за последните месеци, кръстих си го 5th element beauty glow, защото в него има точно 5 съставки:
– колаген, пробиотици & фибри с ONE
– 1/3 чаша замразени бери-та
– 1/3 чаша замразен карфиол
– 1 ч.л. чиа семена
– вода, мляко или кокосова вода
Всичко се блендира до фина консистенция и се консумира веднага.
Замразеният карфиол замества банана в смутито и стига да е замразен, наистина няма голяма разлика във вкуса, а има доста по-малко захар. Друг подобен заместител е замразена тиквичка.
Диво ферментирал карфиол
И понеже сме в сезона на ферментации и туршиите – бонус идея за подсещане – диво ферментирал карфиол. Божествено вкусен!
Псст, ако го оставиш да ферментира с малко лилаво зеле, карфиолът ще се оцвети в лилаво. А ако пък искаш да си набавиш готов лилав или зелен карфиол (като на снимката най-отгоре), вече има и по магазините у нас.
Пица с блат от карфиол
И за финал, една от класиките от последните години, пица с блат от карфиол! Пълни инструкции за приготвянето й ще намериш тук.
Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!
Разкошен ден,
Надя