Иван чай, лимитирана премиум серия

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Едно от клишетата, които чувахме често когато бяхме малки беше “Хубавите неща стават бавно”. И да си призная, докато не минах 30-те, хич не ми се искаше точно тази фраза да е истина, но животът ни учи. И както казва Жени от екипа ни “Обожавам клишетата… защото са верни”.

Та, за да затвърдим клишето, така стана и с продукта, който с огромно вълнение и гордост ти представям днес. Продукт, който отне година да се реализира и с чийто внос в България се измъчихме доста.

Първо, защото основната суровина за него идва от севера на Русия. Второ, защото въпросната суровина е толкова ценна, че руснаците трудно се разделят с нея и имат наложена горна граница на износ за най-скъпите листа, тези които ние искахме да внесем (за сравнение, гранулите и Иван чаят в пакетчета се правят от остатъците на листата). И трето, понеже вирее само на север, а след това ферментира цели 8 месеца – трябва да поръчаш доста отрано, за да се вредиш.

Така че – хубавите неща стават бавно, но пък чакането си струва!

А целта ми с този продукт, както и с всичко, което правя по принцип, беше да улесня съвременните и динамични хора да се чувстват по-добре, да са по-здрави и имат повече енергия, като в същото време се наслаждават на живота и храната.

И този път, с помощта на експертите в областта – Verve, го постигнахме, създавайки вкусен и полезен чай, със съставки, носещи славата си още от древността, та до днес, като руския ферментирал Иван чай, джинджифил и българския мурсалски чай.

Идеята за този чай ми дойде съвсем случайно, когато установих, че вкъщи съм си спретнала собствен чаен микс, който пием почти всеки ден като захладнее. Използвам го за подкрепа на имунната система, подпомагане здравето на стомашно-чревния тракт и за повишаване жизнената енергия и тонус. Микс, който споделях на всички и за който бях убедена, че ни е спасил от не една и две настинки през изминалите зими.

Другият голям плюс на Иван чай е, че има вкус на черен чай, но реално е без съдържание на кофеин. Това ми позволи да го пия дори и след вечеря, като по този начин абсолютно безпроблемно успях да спра сладкото, защото Иван чаят ми тушираше глада за сладко след хранене. Win-win.

И тогава се замислих – защо да не направим този микс достъпен за всички, като внесем Иван чай у нас и го комбинираме с джинджифил, мурсалски чай и лимон. Точно както си го смесвах сама.

За случването на насипния микс, който виждаш днес, разбира се, помогнаха много хора – Теодора Маринова и целият екип на Verve, които работеха неуморно в последните месеци, за да се случи чудото.

Продуктите, които създадохме за теб:

Технологът, Антон Лазаров, който създаде вкуса и който така се измъчи с мен, че ме обяви за най-претенциозния клиент, с когото е работил. Консултантската компания, която ни съдейства за целия процес по закупуването на Иван чай от Русия и много, много други хора и екипи.

И въпреки, че отне много повече време, отколкото си мислехме – чакането наистина си струваше. Така че, без повече предисловия, ти представям чая, който ще искаш да пиеш всеки ден: висок клас ферментирал Иван чай на листа.

А ако случайно не си чувал/а за Иван чай, то е време да се поправиш, защото ферментиралият Иван чай се използва от хилядолетия:

– за подкрепа при детоксикацията на организма
– при стомашно-чревни проблеми, като гастрит, язва, колит и др.
– в борбата с излишните килограми
– за хормонален и емоционален баланс (при ПМС, менопауза, депресии и т.н.)
– при възпаления на уринарния тракт и проблеми с простатата (при мъже)
– за здравето на дихателните пътища
– кожни проблеми
– при проблеми с кърменето и за удължаване периода на кърмене
– инфекции и алергии
– проблеми със съня и много, много други.

А в листата му се съдържат биофлавоноиди, витамин С, В комплекс, витамин А, магнезий, фосфор, цинк, молибден и много други природни елементи, грижещи се за здравето и дълголетието. Скоро ще подготвя по-подробна публикация, за да се запознаеш с ползите му за организма.

Джинджифилът пък се води най-мощното природно средство за подобряване на храносмилането, също от древността, а в комбинация с Иван чай може да ни помогне да тушураме глада за сладко след всяко хранене и да поддържаме нормални килограми.

Мурсалският чай, както знаеш, е едно от чудесата на природата в България, богат на антиоксиданти и с редица ползи за дихателните пътища и организма, особено в есенно-зимния период.

Специфики при приема на Иван чай:

Иван чаят има вкус на черен чай, но не съдържа танини и е без съдържание на кофеин, така че спокойно може да се приема по всяко време на деня, дори и вечер.

Може, също така, един и същи чай да се запарва 2 пъти, в рамките на 1-3 дни, като единствената специфика в случая е, че останалите съставки, като джинджифил и мурсалски чай няма да са толкова силни на вкус. Но Иван чаят ще си остане непокътнат.

Важно е да запазваш листата за 2-ра запарка във вода, а не на въздух, за да не развият мухъл. Може също така да го запариш и да съхраняваш в хладилник до 3 дни, без промяна в чудесните му качества. Ако пък оставиш листата да престоят няколко часа, в чая се образуват слузести вещества, които облекчават раздразнената от възпаления чревна и стомашна лигавица и я предпазват, но пък става мнооого силно джинджифилов.

Другият му плюс е, че можеш да регулираш силата на чая като променяш времето за запарване – колкото по-дълго се запарва, толкова повече се усещат джинджифилът и вкусът на черен чай. Например при запарване от 5 минути има лек привкус на джинджифил, на 10-тата минутата вече е доста силен, а на 15-тата вкусът става силно джинджифилов (за тотален ginger kick).

Така че, може да регулираш силата на чая и да си намериш време на запарка, което да е идеално за твоя вкус и то може да варира от 5 до 15 минути. При втора запарка, аз обикновено добавям още съвсем малко от насипния чай и резенчета лимон, но това не е задължително.

И за финал – Иван чаят се води безопасен за прием при здрави хора, но хората с високо кръвно е добре да внимават и да не приемат повече от 2 чаши на ден от него. И понеже все пак говорим за най-силните билки в света на чая, аз лично не приемам повече от 1 литър на ден, дори и когато имам нужда.

Иван чай, джинджифил и мурсалски чай

И за да съм напълно точна, в сместа има: ферментирал Иван чай, джинджифил, мурсалски чай, лимонова върбинка, мащерка, невен и натурален аромат на лимон.

Чаят е наличен от днес, в магазина на Verve, а скоро и в търговската мрежа из страната, в две разфасовки:

Лимитирана серия луксозна метална кутия със 120 г чай, подходяща за подарък, на цена от 38 лв., може да се поръча тук.
– И плик с цип със 100 г чай, на цена от 29 лв., наличен за поръчка тук.

Това беше за днес, надявам се този чай да донесе много ползи и топлина и в твоя дом, и да се превърне в неизменна част от ежедневието ти, точно както се случи при мен.

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Ivan Chai, scientific references and research - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации:

wisdom kitchen My kitchen