5 лесни начина да се обличаме устойчиво

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Миналия път си разяснихме какво е устойчива мода и кои фактори я разграничават от обикновената. Хубаво, време е да живеем и да се обличаме природосъобразно, но веднага идва въпросът къде да пазаруваме и как да бъдем максимално екологични, когато разтваряме вратите на нашето портмоне.

И преди поредното „Сезам, отвори се“, нека хвърлим едно око как да направим нашия избор максимално правилен и разумен. Подредени по низходяща степен от най-устойчивата, ето ги петте потребителски стъпки в посока към бъдещата, зелена мода.

1 – Дрехи втора употреба

Несъмнено най-екологичният метод поради отсъствието на производство и употребата на нови суровини. Единственият еко разход е транспортният. Винтидж шопингът носи и допълнителни позитивни точки от тръпката, че не знаеш какво съкровище ще намериш сред щендерите с дрехи, понякога и запазени дизайнерски находки на символична стойност.Минусите тук са два:

1) някои хора никога няма да си купят дреха, носена от друг преди и 

2) не винаги можеш да откриеш, ако търсиш нещо конкретно, да кажем дълго черно сако за работа.

2 – 4те R: repair, redesign, reuse & recycle

Или казано на български: ремонт, реконструкция, повторна употреба и рециклиране. Идеята тук е на старата дреха да се вдъхне нов живот преди да напусне гардероба ни окончателно. Може да я поправим. Може да я освежим, например с кръпки. Може да я вталим, за да я носим повторно.

След като сме пробвали всички методи, тогава да я рециклираме като я ползваме с друга цел. От старите износени дънки стават чудесни декоративни калъфи за възглавници. А от четири ризи се получава чудесна рокля, като тази тук.

3 – Наем, заем и размяна

Преди години не можеше да става и дума за наем за дизайнерски дрехи извън киностудията. Но на Запад вече има такива сайтове които доказаха, че бъдещето на устойчивата мода може да е светло и практично. Надяваме се скоро да се появят и у нас.

А идеята им е семпла. Представете си, чака ви месец пълен от събития, които трябва да посетите, а не може да си позволите да носите нова рокля всеки път. Срещу 1/10 от оригиналната цена ще може да облечете тоалет на водещ моден бранд. За редовните клиенти има и изгодни месечни абонаменти. Така няма никакъв шанс дрехите да ви омръзнат, а и не вредите на природата.

Друга добра опция е да помолите приятел/ка да ви услужи, като в замяна вие също може да отворите гардероба си за него/нея. Ако сте решили, че някои дрехи трябва да напуснат дома ви завинаги, потърсете – има фейсбук групи, които периодично организират събития, където може да размените вашите бивши любими дрехи за свежи попълнения от други хора като вас. А в различни магазини вече изкупуват тези, които са ви омръзнали като в замяна получавате ваучер за отстъпка при пазаруване от техния бранд.

Продуктите, които създадохме за теб:

4 – Дрехата по поръчка

В случаите, когато не можем да намерим нужното попълнение по горепосочените методи, можем да възложим да ни го изработят. Вярно, трудно става това в днешното забързано ежедневие, но този подход е екологичен, тъй като запълва конкретна наша нужда без излишни изкушения.

Така дрехата ще е направена по нашите точни размери и изисквания, а качеството на изработка обикновено е високо. Допълнително когато тя е направена локално, този подход стимулира трудовата заетост в района вместо Китай например, а и вие ще познавате вашия шивач лично. Усещането след това, че носите уникат, съобразен с вашия вкус и стил, е несравнимо.

5 – Любимата дреха с високо качество на изработка

Както си говорихме миналия път, независимо колко красива е една дреха, било тя и от рециклирани суровини, ако в процеса на изработка не е заложен като приоритет качеството, то тя бързо ще се предаде в борбата с ежедневието. Чисто прахосване, както на природни ресурси, така и на нашите парични средства.

Прахосване е и покупката на такава дреха, която след това да си прашасва кротко в гардероба, облечена веднъж. Тук е хубаво да се спомене, че дизайнерските, добре изработени, скъпи дрехи са все пак дрехи и тяхната основна функция е да бъдат носени. Грешно е да се гледа на тях като на инвестиция, която да стои за гордост, като архив. Инвестицията е изплатена единствено, когато сме я носили поне 30 пъти, както казва Ливия Флърт.

————-

Дотук на теория добре, като с всяка диета, но както всички знаем на практика пазаруваме доста различно. Кои са тогава онези неразумни фактори, които ни отклоняват от устойчивата мода и като дяволчета ни водят в грешната посока?

1. Емоционалните покупки: точно както барче шоколад по време на стрес, така тези дрехи имат същия мимолетен ефект на наслада. Позитивното усещане е бързо сменено с чувство на вина от поредното ненужно съгрешение. После за да повдигнем отново настроението, отново съгрешаваме и омагьосаният кръг е налице.

Спасението е в планирането. Купуваме само това, което наистина ще употребим дълго и с любов. Само това чувство носи дълготрайна наслада от разумната ни, дисциплинирана покупка;

2. Дрехите на намаления: или опасната мисъл „Да вляза, само да видя какво има“. Но с представянето на нови продукти всяка седмица и непрекъснато растящия инвентар на непродадени стоки, магазините вече са постоянно в намаление. 

Ето математиката: четири сезона, четири колекции (минимум), всяка на намаление за по месец и половина и ето че половината година сме заливани с оферти на драстично занижени цени, офлайн и онлайн. В стремежа си да направят място на новата стока, отстъпките стават още по-свирепи, а съгрешенията – още по-изкушаващи.

„Защо да не си го взема?“, „За тази цена и да го облека веднъж е супер“, „Малко да си освежа гардероба“, „Не е моето, но ще го пробвам поне“. Реплики, все така познати ни. 

Дрехи, без стойност, както за инвестиция към нашия гардероб, така и в опразването на нашия джоб. Вместо пет мимолетни дрехи на бързо отминаваща тенденция от намаление по-добре, една, която идеално да допълни нашия стил, а и ще бъде времево и парично оправдана покупка.

И макар пазарът да ни залива обилно със стоки, нека си спомним поне една от тези устойчиви стъпки следващия път, когато подминем поредната лъскава витрина или кликнем на любимия ни сайт. Здравословно е, както за милата ни природа, така и за нашето състояние – физическо, емоционално и финансово.

За автора:

Приятно ми е да се запознаем – Ивайло Серафимов, дизайнер на красиви дамски дрехи с егоистичното име YVAILO. Болезнено естетичен с безстрашно чувство за себеизразяване чрез облеклото. Дълбоко вярващ в качеството, независимо дали става дума за продукт или човешките отношения. Отдаден на природата и устойчивата мода.

Още публикации: