Новите правила, по които да живее всеки един от нас

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Днес е време за нещо различно, което обожавам да правя – да оставя светлината на прожекторите насочена към някой друг. И по-специално към Abby Wambach и книгата й – Wolfpack. Това е текст, който имах подготвен отдавна, но досега се чудех дали да споделя. Е, предвид предстоящите избори, реших да го публикувам, надявайки се да те накарам да се замислиш…

Още повече, че Wolfpack е книга, за която трябва да призная, че ме впечатли силно, защото за първи път попаднах на четиво, в което припознах много от правилата по които живея, но никой досега не беше успял да формулира толкова добре, дори и аз. Книга, която препоръчвам горещо и смятам, че всеки е добре да прочете. Книга, която ще ни помогне да бъдем по-осъзнати и по-добри. По-добри хора, по-добри лидери, по-добри родители. Просто по-добри.

Представям ти Wolfpack, или Новите правила на Abby Wambach.

Тук превеждам само някои акценти и извадки от книгата, защото е много кратка и рискувам да споделя твърде много от нея… а тя трябва да бъде прочетена.

Старо правило № 1: Излез от Стария свят.
Ново правило: Влез в новия.

“Трябва да спрем да следваме Старите правила, които съществуват само за запазване на статуквото. Докато следваме правилата, които винаги сме следвали, играта ще остане същата. Старите начини на мислене никога няма да ни помогнат да изградим нов свят.

Затова – излезе от стария свят. Влез в новия.”

Старо правило № 2: Остани на пътя.
Ново правило: Създай свой собствен път.

“Стой на пътя.
Следвай правилата.
Не бъди любопитен.
Не казвай прекалено много.
Не очаквай повече.
В противен случай ще се случат лоши неща.

Вариация на горното е чувал всеки един от нас – докато растем, докато сме в училище, когато тръгнем на работа, когато се осмелим да започнем нещо ново… И повечето от нас остават на стария път… в противен случай ще се случат лоши неща.

Но когато погледна към света, както и обратно към живота си, става ясно, че тези истории НЕ са истина. Всяко добро и хубаво нещо, което ми се е случило – и на хората, които уважавам – се е случило, когато сме се осмелили да се отклоним от пътя.

Защото ТИ си човекът, който си създаден да бъдеш, преди светът да ти каже кой да бъдеш. Ти си различен от всички останали и няма как общият път, този който следват всички други, да е добър и за теб.

Ти си своят талант, сила, мечти, глас, любопитство, кураж, достойнство, избор – ТОВА е твоята истинска идентичност и тя има нужда от свой собствен път.

Продуктите, които създадохме за теб:

Старо правило № 4: Изчакай разрешение да бъдеш лидер.
Ново правило: Води сега – където и да си.

“Когато чуем думата “лидер” най-често в главата ни изникват образи на известни вдъхновяващи личности, политици, ментори… това, което обаче пропускаме да видим е нас самите като такива.

А истината е, че всеки един от нас е ЛИДЕР, дори и ако в момента не е на сцената, а се намира на резервната скамейка.

Да се окажем извън играта, да повишат някой друг, да се разболеем, да загубим изборите, детето ни да реши, че не се нуждае повече от нас. Може да открием, че държим бебе вместо куфарче и да се страхуваме, че колегите „напредват“, а ние се движим назад.

Това може да се случи на всеки от нас. И е ОК е да бъдем разочаровани.
Това, което не е ОК, е да пропуснем възможността да бъдем лидери от резервната скамейка.

Защото, ако не си лидер на скамейката, не се наричай лидер на терена.
Ти си или лидер навсякъде или никъде.

Всеки един от нас е лидер на собствения си живот и приноса, който има. НЕ давай тази сила на някой друг. Тя е твоя. Цени я. Използвай я.

Бъди доброволец в местна организация,
подкрепяй приятелите си,
бъди добър родител,
помогни на човек в нужда,
застани зад важна за теб кауза,
#бъдиМил,
използвай гласа си за добро.

Лидерът не е титла, която светът ти дава – това е принос, който ти даваш на света.
Лидерството не е привилегия на малцина, то е правото и отговорността на всеки един от нас.

Ако имаш глас – имаш влияние.
Ако познаваш млади хора – имаш бъдеще за формиране.
Ако имаш пари – имаш да дадеш.
Ако имаш болка – имаш емпатия.
Ако имаш свобода – имаш борба за тези, които я нямат.
Ако си жив – ТИ СИ ЛИДЕР.

Старо правило № 6: Бъди срещу другите.
Ново правило: Подкрепяй другите.

“Проблемът е, че ни е наложено да се съревноваваме за символичното място на масата. Наложено ни е да вярваме, че успехът, силата, постиженията, любовта са като парчетата на една торта – ограничен брой.

А това НЕ е вярно. Защото по-голямото парче за един, НЕ означава, че има по-малко за друг. Истината е, че успехът, любовта, силата са безкрайни и достъпни за всеки един от нас.

Поддържането на илюзията за оскъдност е начин властта да държи хората да се съревновават за единственото място на старата маса, за ограниченото парче торта, вместо да се обединят и да изградят нова, по-голяма маса.

Да влезем заедно в новия свят, да изградим свой собствен път, да бъдем лидери, да подкрепяме другите и да празнуваме успехите на всеки един.”

Да кажем сбогом на Старите правила, защото вече има Нови…

Старо правило № 1: Излез от Стария свят.
Ново правило: Влез в новия.

Старо правило № 2: Остани на пътя.
Ново правило: Създай свой собствен път.

Старо правило № 3: Бъди благодарен за това, което имаш.
Ново правило: Бъди благодарен за това, което имаш и искай това, което заслужаваш.

Старо правило № 4: Изчакай разрешение да бъдеш лидер.
Ново правило: Води сега – където и да си.

Старо правило № 5: Провалът означава, че си извън играта.
Ново правило: Провалът означава, че накрая си в играта.

Старо правило № 6: Бъди срещу другите.
Ново правило: Подкрепяй другите.

Старо правило № 7: Води чрез господство. Имай последователи.
Ново правило: Води чрез хуманност. Създавай лидери.

P.S. И отиди да гласуваш! Използвай гласа си за добро.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: