5-те езика на любовта и защо са важни

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ок, отново е декември и по традиция няма да те занимавам с хранене, здраве, хранителни добавки и всичко свързано пряко с темата, а ще се обърна към холистичният подход и ще споделя нещо, което може да промени живота на всеки един от нас към по-добро.

Темата не е нова, нито е революционна, но според мен, е изключително актуална точно сега. И не само защото е декември и предстоят празници, а и защото все повече ни се налага да прекарваме времето си вкъщи, с любимите хора, а това неизменно е свързано и с повече поводи за… недоразумения.

Причината за които, според д-р Гари Чапман, е една – всеки от нас говори различен език на любовта – ние, половинката ни, децата. А това поражда много неприятни ситуации и неудовлетворение, които реално могат да бъдат избегнати, ако се научим да разчитаме правилно езика на любовта на всеки от нас.

Ако темата ти е интересна, горещо препоръчвам книгата на д-р Гари Чапман – 5-те езика на любовта, която е преведена и на български, а до тогава, нека споделя с теб (или те подсетя, ако си запознат/а с нея) кои са основните 5 езика на любовта и защо са важни.

Според д-р Гари Чапман, всеки от нас говори на определен език на любовта, тоест, изразява любовта си по определен начин. Проблемът е, че често хората около нас говорят на различен език на любовта, а не на нашия, и ние оставаме с впечатлението, че ние ги обичаме, а те нас – не. И обратното.

Докато, в действителност, ние просто изразяваме любовта си по различен начин и когато се научим да виждаме правилно кой език на любовта използват хората около нас, тогава недоразуменията, конфликтите и неудовлетворението намаляват драстично и ние ставаме по-щастливи. Е, мисля, че те убедих – струва си да се запознаем с тях, нали :))

И така, според д-р Гари Чапман, всеки от нас говори на един или няколко от следните езици на любовта:

1 – Утвърдителни думи – Words of affirmation

Според д-р Гари Чапман хората, които говорят този език на любовта, имат нужда да им казваме, че ги обичаме, да им правим комплименти и да ги подкрепяме и окуражаваме вербално. Колкото по-често, толкова по-добре.

Например, ако това е основният език на любовта на половинката ти вкъщи, то той/тя ще се чувстват обичани и щастливи, ако им казваш всеки ден:
– Обичам те!
– Гордея се с теб!
– Аз съм най-щастливият човек на света, че сме заедно!
– Днес изглеждаш много добре / красива / секси!
– Wow! Тази дреха си стои прекрасно! Много ми харесваш с нея!

И ако имаш желание и ти се отдава, може да награждаш, като споделяш и причините за горните изказвания. Например:
– Гордея се с теб, когато…
– Вдъхновяваш ме, когато…
– Обичам те, защото… и т.н.

Продуктите, които създадохме за теб:

Ако пък изпитваш затруднения да говориш по този начин, започни да ги пишеш – като изпратиш съобщение. После гласово съобщение и постепенно очи в очи.

И помни, ако това е основният език на любовта на човека до теб, то той/тя ще имат нужда от него като въздуха и водата, за да са щастливи. Затова всички усилия по темата ще си струват.

2 – Качествено време заедно – Quality time

Хората, които говорят този език на любовта, имат нужда да прекарват качествено време заедно – тоест, без домашни задължения, телевизия и мобилен телефон наоколо.

Тези хора имат нуждата да им обръщаме специално внимание. Например да:
– вечеряме заедно без включен телевизор или телефони в ръце;
– прекарваме свободното си време (вечерите, уикендите) заедно;
– пътуваме заедно (походи в планината, море, почивки, ваканции);
– да имаме общо хоби и т.н.

Основното при този език е безусловното внимание, което предоставяме на половинката, и отделянето на време само и единствено за вас. И да, точно това качествено време прекарано заедно ще означават за този човек, че го обичаме. И съответно – липсата му, ще го карат да се чувства пренебрегнат и необичан.

3 – Получаване на подаръци – Receiving gifts

Този език на любовта е сравнително ясен, но с едно уточнение – не става въпрос за скъпи подаръци или някакво сребролюбие. Става въпрос отново за проява на внимание, просто по друг начин.

Например:
– като се приберете с цвете;
– донесете нещо, намерено, в което има символика – камък с формата на сърце, листо и т.н.;
– ръчно направен подарък;
– купен подарък, в който има смисъл и е желан;
– да се приберете с храна, за да спестите време на човека до вас и т.н.

Тоест, знак на загриженост и усилия, защото изборът на нещо подходящо показва, че познаваме и разбираме партньора си.

4 – Жестове на загриженост – Acts of service

Хората, които говорят този език на любовта, имат нужда да правим различни неща за тях и с това да засвидетелстваме любовта си.

В графата влизат:
– всички домашни задължения – готвене, пране, миене на чинии, почистване и т.н.
– приготвяне на кафето сутрин, или закуската
– грижата за домашен любимец – разхождане, хранене, ветеринар и др.
– поемане на част от задълженията на партньора, например смяна на гумите, зареждане на бензин, да отидем някъде вместо тях и т.н.

Тоест, всеки жест, с който можем да го улесним, ще му показват, че ни е грижа за него, обичаме го и искаме да е щастлив.

И да, колкото и да странно да звучи, да пуснем пералнята, да изгладим и сгънем прането, може да са по-силен език на любовта за някои, отколкото да повтаряме по цял ден колко го обичаме…

Проблемът в случая може да дойде от факта, че не всеки е склонен да проявява подобни жестове на загриженост, просто защото не се чувства достатъчно компетентен или уверен, за да ги изпълни. А липсата им да се изтълкува неправилно от отсрещния човек. За да го избегнеш – обсъдете вкъщи ситуацията и намерете компромисно решение, което да работи за всички.

5 – Физическа близост – Physical touch

И последният език на любовта са физическата близост и докосването.

Хората, за които този език е важен, оценяват всеки физически израз на любовта:
– прегръдки;
– гушкане;
– държане на ръцете;
– сексуално докосване и секс;
– или дори нещо по-семпло, като докосване на ръцете, раменете или краката по време на разговор.

И да не забравяме, че за нас, жените, докосването генерира и окситоцин, затова тази точка, макар и последна НЕ е за подценяване.

В резюме

Оказва, че ние, хората, не само говорим чужди езици и имаме културни различия. Ние можем да говорим и различни езици на любовта.

Представи си, например, ситуация, в която двама партньори говорят различен език на любовта и за единият е важно времето прекарано заедно, а за другият – жестовете на загриженост.

Проблемът в случая е, че жестовете на загриженост отнемат много време (например, готвене, почистване, пране, гладене) и може да остане твърде малко време, което да прекарат заедно. Съответно, партньорът, чийто език на любовта е жестове на загриженост ще си мисли, че постоянно показва любовта си. А за другият, тези жестове няма да имат никакво значение, и той/тя се чувства не обичан, защото липсва качественото време заедно…

Затова, да сме запознати кой е езикът на любовта на човека до нас, и да се опитаме да говорим на него е важно и ще ни помогне да сме по-щастливи.

И ако за някого да му казваме, че го обичаме е достатъчно. За друг ще е по-важно да прекарваме повече качествено време заедно. За трети – да му направим сутрин закуската с кафе, ще са свидетелство на любовта ни. А за четвърти – това, че го държим за ръка, когато сме навън…

Или, защо не, комбинацията от всички тях.

Истината е, че мислих много кои са моите езици на любовта и от какво имам нужда, за да се чувствам обичана. И въпреки, че със сигурност знам, кои са моите топ 2 и те са критично важни за мен, то не виждам нищо лошо в това да получавам внимание, грижа и любов по всички 5 възможни начина.

И самият факт, че знам, че съществуват и са израз на любов е достатъчен за мен. Надявам за теб също…

А сега, помисли кои са твоите езици на любовта, сподели темата с партньора си и разбери кои са неговите. И започнете да полагате усилия, за да говорите езика на любовта на човека до вас. В крайна сметка, щастието е в малките неща и хората около нас, и не е нужно да е декември, за да се подсещаме за това.

А ако искаш да знаеш кой е езика на любовта на партньора ти, най-лесния начин е да видиш какво той/тя прави за теб. Тоест, обикновено хората, които говорят конкретен език на любовта, изразяват любовта си по същия. Например, ако човекът до теб постоянно прави разлчни неща за теб, като жестове на загриженост, то това е неговият език на любовта и очаква същото насреща, за да се чувства обичан.

Ако се затруднявате да си определите езиците на любовта, тук има онлайн тест, който да ви помогне – 5lovelanguages.com

Разкошен ден от мен,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: