7 доказани начина да бъдем по-здрави и да живеем по-дълго, част 2

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

И така, с малко забавяне, дойде ред на част 2 от поредицата “7 доказани начина за подобряване на здравето и дълголетието с автофагия”. Но преди това, малко подсещане какво точно е автофагия.

Автофагията всъщност е естествен елемент от клетъчния метаболизъм, който:

– забавя процеса на стареене,
– намалява риска от заболявания и
– удължава продължителността на живота.

С други думи казано – помага ни да сме здрави и дълголетни, което неминуемо води до въпроса: Какво мога да направя, за да засиля автофагията в тялото си?

Автофагия

На клетъчно ниво автофагията (в буквален превод от латински „самоизяждане“) е нещо като естествена програма за рециклиране на тялото. Целта й е намирането на мъртви, болни или повредени клетки (или клетъчни компоненти), поглъщането им, разфасоването им за части и използване на останалите за енергия или за създаване на нови клетъчни части.

Мисля, че на всички ни е ясно, че когато тялото се самопочиства, това предотвратява множество заболявания, като ракови, диабет, сърдечно-съдови, невродегенеративни, подпомага здравето на кожата и дълголетието, стимулира метаболизма и енергията, и има антивирусни и антибактериални ползи…

И благодарение на японският биолог Yoshinori Ohsumi (който спечели Нобелова награда за своите новаторски изследвания през 2016 г.), учените научават повече за специфичните гени и механизми, които регулират автофагията.

Първите 3 са описани в тази публикация, но набързо, това са:
1. Някои хранителни добавки (като куркумин и пиперин, ресвератрол, омега 3 и др.)
2. Гладуването и периодичното гладуване
3. Умерените тренировки

А сега продължаваме с номер

4. Кето храненето

Ок, като цяло, знаеш че не съм почитател на режима, просто защото НЕ е подходящ за всеки. Споделяла съм доста по темата, когато говорим за персонализирано хранене и медицина базирани на собственото ни ДНК, затова няма да се повтарям тук.

Сега обаче ще споделя за една от големите ползи на режима, и това е фактът, че кето храненето ограничава глюкозата, благодарение на което тялото ни спира да използва захарта за енергия и започва да използва мазнините като основен източник на гориво.

Драстичното намаляване на консумацията на въглехидрати поставя тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза, което от своя страна увеличава автофагията.

Продуктите, които създадохме за теб:

Храните, които се консумират основно по време на кето режим са яйца, мазнини, авокадо, риба, месо, млечни, ядки и малко зеленчуци. А в тази публикация има опция и за кето режим без преобладаващата част от менюто да са месо и яйца.

5. Протеинова ротация

е следващата опция, което буквално означава ограничаване консумацията на протеини до 15-20 грама, в един или два дни от седмицата.

Според биохакера Дейв Аспрей, протеиновата ротация може да ни даде някои от ползите на гладуването, но без лишенията. Тъй като месото и млечните продукти съдържат много протеини, дните с ниско съдържание на протеини може да изглеждат като вегански режим, което не е никак лоша идея. В крайна сметка, в голяма част от теориите какво е здравословно меню се препоръчва да се консумира месо през ден, а не всеки ден.

Бонус: ако си изградим навика да го правим дори веднъж седмично, това може да има положително въздействие върху околната среда, като намали енергията и излишните отпадъци, свързани с отглеждането на добитък, както и преработката, опаковането и транспортирането на месо и млечни продукти.

6. Топлината

Надявам се помниш още една дума, за която заговорихме в последната година, освен автофагия, и това е “хормесис” – т.нар. здравословен стрес или „каквото не ни убива, ни прави по-силни”. На практика, почти всичко, което обсъждаме тук си е форма на хормесис – периодичното гладуване, тренировките, студът, а сега и топлината.

Затова и не е случайно, че изследване, публикувано в Science Daily, потвърждава, че някои от ползите за здравето от използването на сауна са свързани с автофагията. Знаем, че излагането на тялото на високи температури (обикновено над 40°C) създава топлинен шок и стимулира лимфната система, което от своя страна подпомага автофагията, увеличавайки микроциркулацията.

7. Качественият сън

Любима тема, по която имам 2 много големи Highlights в Instagram и горещо ти препоръчвам да ги изгледаш.

Да, да, знам. По-лесно е да се каже, отколкото да се случи, но добрата почивка през нощта се оказва от голяма полза за автофагията. Естественият мелатонин, хормон, който помага за поддържане на циркадния ни ритъм, играе съществена роля в регулирането на автофагията поради своите антиоксидантни свойства, като защитава гените на автофагията от свободните радикали.

Тук, в сайта има 2 публикации за съня:
5-те най-добри научно доказани съвета за по-добър сън
– И революционната публикация за изгревите, здравето и сънят

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

ALL ABOUT AUTOPHAGY: 7 WAYS TO BOOST YOUR BODY’S NATURAL ANTI-AGING CAPABILITIES - link

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: