Celebrating partnership – изчислението “струва ли си?”

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ок, вече знаеш, че мъжете винаги се опитват да съхраняват енергия, приоритизират задачите и елиминират несъщественото. Което означава, че ако мъжът може да НЕ ПРАВИ НИЩО, той ще направи точно това – нищо.

И отново подсещам, че това не е лично. Просто за тях НИЩО НЕ СИ СТРУВА ДА СЕ ПРАВИ.

И все пак… мъжете не прекарват дните си в правене за НИЩО. Но, за разлика от нас, които се разпиляваме и правим ВСИЧКО, при тях – всяка задача се калкулира… Повтарям защото е важно – ВСЯКА задача се калкулира. Дали си струва енергията и времето, но не само.

Затова нека видим какво се случва в главите им и как решават дали нещо си струва да се направи или не.

На първо място, мъжете съхраняват енергия, приоритизират задачите си и са фокусирани в крайния резултат, но този резултат трябва да си струва усилията и в идеалния вариант – трябва да бъде качествено оценен.

Ще дам отново примера със заека от времената им като ловци – няма логика да изхабиш 5000 калории, гонейки заек и да си набавиш само 1000 калории от него, нали :))

Проблемът е, че това, което ние искаме – да ни носи неочаквани цветя и подаръци, да организира романтични вечери, да ни изслушва, както и повечето ежедневни дейности, като миене на чиниите, изхвърляне на боклука, готвене или сменяне на памперси НЕ попадат в категорията.

За да попадне нещо в категорията, то се калкулира дали отговаря на следните параметри.

1. Ценност на резултата, обикновено свързана с решаването на проблем:
– да има видим краен резултат,
100% шанс за успех,
– въздействие и смисъл,
съществена разлика преди и след,
адекватно оценяване / възхищение.

2. Време, пари, енергия, които ще му отнеме да свърши дейността.

3. От какво ще трябва да се откаже, за да я приключи (качествен сън, здравословна храна, секс, “време за мен” и т.н.).

Ако горните са +++ – той ще го свърши.
Ако обаче са на минус, или 0 – не си струва усилието.

Тоест, дори и да изхаби 5000 калории, гонейки животно, което ще му набави 5000 калории – пак „не си струва“. За да си струва, трябва да си набави поне 7-8000 калории или нагоре.

Продуктите, които създадохме за теб:

Мисия: цветя и подаръци

Например, искаме да ни купува цветя и подаръци. Не всеки ден, разбира се, но… от време на време. Нека видим как се калкулира задачата.

Да има видим краен резултат – да те направи ЩАСТЛИВА и да получи точки.
Да има 100 % шанс за успех – да те направи ЩАСТЛИВА и да получи точки.
Въздействие и смисъл – да те направи ЩАСТЛИВА и да получи точки.
Съществена разлика преди и след – да си ПО-щастлива отпреди и да получи точки.
Адекватно оценяване / възхищение – да му ПОКАЖЕШ колко си щастлива и колко велик е той, че ти носи цветя.

Какво се случва в действителност… той най-сетне решава да ти купи цветя. Решава го НЕ защото му мрънкаш от 1 година за това, а защото колегата в офиса му е разказал как се е прибрал с цветя вкъщи и колко много точки и възхищение е получил :)))

Та, носи той цветята вкъщи, ти ги поглеждаш вяло и му заявяваш, че… “ти НЕ харесваш рози, това е супер банално, можеше да помисли малко, да се сети, че ти обичаш орхидеи и да ти купи орхидея. Освен това, точно сега нямаше нужда да харчи пари за глупости…”

И така… мислиш ли, че ще ти купи цветя отново? NOPE. За нищо на света…

Изчислението “струва ли си?” е с негативен резултат. А мъжете искат да имат 100% шанс за успех преди да се заемат с нещо.

Мисия 2: да изхвърли боклука

В този пример ще започнем отзад напред:

3. От какво ще трябва да се откаже, за да приключи задачата (качествен сън, здравословна храна, секс, “време за мен” и т.н.)

– Боклукът се изхвърля разделно и това отнема около 10 минути – да извади всички пликове от кофите вкъщи, да отиде до съответните кофи и да сортира боклука във всяка. За да го свърши, ще се лиши от една цигара с кафето пред офиса, където си разказва вицове с охраната. Първи минус.

2. Време, пари, енергия, които ще му отнеме да свърши дейността.
– Време, пари, енергия – 10 минути време. Втори минус.

1. Ценност на резултата:
– има видим краен резултат – да те направи ЩАСТЛИВА и да получи точки (това, че кофата вкъщи е празна и не мирише не се брои, на него НЕ му пука за това);
– въздействие и смисъл – жената не го регистрира по никакъв начин – 0 точки
– съществена разлика преди и след – жената не го регистрира по никакъв начин – 0
– адектвано оценяване от жената – липсва – трети минус.

Имаме 3 минуса и три нули = -3.
Струва ли си да изхвърля боклука – не, не си струва.

Има ли изход от ситуацията?

Има. И ако четеш редовно поредицата Celebrating partnership вече го знаеш. Има нещо със силата да промени калкулацията, защото е толкова могъщо, че дава много плюс точки наведнъж.

Сещаш ли се какво е то? Подсещам за предишната публикацията… мъжете играят за… точки и възхищение!

Трикът – просто му дай много точки, когато го направи! И тогава ще си струва усилията, времето, енергията, ще има въздействие и смисъл, съществена разлика и адекватно оценяване. Просто му дай точки! Но не само за крайния резултат.

На първо място, оценявай старанието, дори и да не го е направил по най-добрият възможен начин, както би го направила ти :)) – оцени старанието. Това ще го накара да го направи отново, а съвършенството има нужда от практика.

Дори и да не обичаш рози – зарадвай се на жеста и после намери начин директно (а не с намеци) да му кажеш, че много обичаш хортензии и орхидеи и ги предпочиташ през розите. “Но пък жеста с розите беше върха! Радваха ме всеки ден, докато ги гледах… но да знаеш, че орхидеята цъфти мноооого по-дълго и ще ме радва още повече.”

Другата ни голяма грешка е, че им изземваме задачите, ако не ги свършат перфектно (като нас) :))), а това автоматично занулява калкулацията и ги кара да НЕ ГО ПРАВЯТ НИКОГА ПОВЕЧЕ. Какъв е смисълът, като не само не го оценяваш, ами и недоволстваш, докато го прави… по-добре да не прави НИЩО.

И на трето, дай му точки за всяко едно от горните, едно по едно.

Кажи му, че си признателна за времето и енергията, които отделя. Сподели колко много означава за теб, че кофата е празна и не мирише. Кажи му колко е важно за теб. Дай му точките, които не вижда сам.

Например, в работата, точките са супер видими – заплащане, бонуси, достигането до заветната цел, успешното свършване на задачата, което шефът ще оцени и т.н. Но вкъщи не е така. Затова винаги се старай да му даваш точките, които не вижда сам!

И това не е всичко

Има и още един трик, но го използвай само при нужда, а не за всичко, иначе ще си загуби стойността.

Мъжете искат да сме щастливи. Затова и често ще чуеш мъжете да казват: ако тя е щастлива, и аз съм щастлив. И това не е лъжа. Това е доказан факт.

Според проучвания, щастието на жената е толкова важно за мъжа, че дори и да е прекарал супер успешен ден в офиса, ако жена му е нещастна, когато се видят вкъщи, на другия ден, ако го попитат за деня му – ще каже “имах лош ден”. Само защото жена му вкъщи не е била щастлива.

Щастието е могъща притегална сила за мъжа, единственото му желание за нас е да бъдем щастливи. Затова и фразата, която носи най-много точки е: „Това ще ме направи щастлива!“

Но отново – използвай я само за неща, които НАИСТИНА ще те направят щастлива. Иначе ще загуби силата и стойността си.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно! И, разбира се, продължаваме следващата седмица, когато ще ти разкажа за фазите, през които преминават мъжете на различна възраст, какво да очакваш от всяка и как влияят на отношението им към нас, жените.

Разкошен ден,
Надя

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: