Celebrating partnership – ловци и събирачи, част едно

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

“Благодарение на съвременната наука към днешна дата знаем, че човек е започнал да се обособява като отделен индивид преди около 2,5 милиона години и в продължение на голяма част от тях той е бил hunter-gatherer или “ловец и събирач”.

Някои експерти дори разделят поколения и половете, като допълват, че жените и децата са били основно събирачи, като са се грижили да намират подходящи за ядене диви треви, плодове и буболочеки, а възрастните мъже са били ловци и са прекарвали дните си в търсене на плячка.” – от книгата ми “В търсене на истината за храната и здравето”

Защо споделям това днес… защото акцентът е:

В продължение на милиони години мъжете са били ловци. Жените са били събирачи. И това е определило в огромна степен кои сме ние днес.

И от там идва доста, на пръв поглед, леки неразбирателства вкъщи или в работата с другия пол, които могат да бъдат сериозен фактор за натрупване на стрес. Нещо, което може да бъде напълно избегнато, ако просто проявим повече разбиране към своите собствени и чуждите заложби. Така че, без повече предисловия:

Какво означава да си ловец или събирач

На първо място, да си ловец означава, че имаш single focus, тоест ловците са фокусирани върху ЕДНА единствена задача в даден момент или конкретен резултат.

И това е било ключово умение в продължение на милиони години, защото ако се разфокусираш докато си на лов – оставаш гладен и умираш. Ако решиш да се наслаждаваш на залеза, да отбележиш дървото с ябълки, при което можеш да се върнеш после или ятото птици в другия край на полето – оставаш гладен и умираш.

Затова мъжете са шампиони във фокусирането. То им идва отвътре. Те са създадени за него. Но това означава и, че могат да изпълняват само ЕДНА единствена задача в даден момент. Затова и имат нужда от време да превключат от работен режим в домашен режим => преходен период, за който съм писала тук.

Нещо, което ние, жените, не разбираме, защото сме събирачи, и като такива сме multitasking или “изпълняваме множество задачи във ВСЕКИ момент”.

И точно обратното на single focus-a, за нас е важно да сме такива, защото ако не сме – оставаме гладни и умираме. Тоест, multitasking-a ни е позволявал с едно излизане да съберем множество треви, билки и плодове. Да запомним кое къде расте, да имаме предвид кое кога ще узрее, да следим кое е отровно и кое може да се яде и т.н. и т.н.

Продуктите, които създадохме за теб:

Ние, homo sapiens, сме оцелели благодарение на фокуса на мъжете и мултитаскинг-а на жените. И това са инстинкти по-силни от всичко, което правим днес.

Тоест, фокусът е силно заложен като качество при мъжете, но много труден за изпълнение при жените. И съответно – мултитаскингът е много труден за мъжете, а на жените им “идва отвътре”. И това е валидно както вкъщи, така и на работното място и е добре да се има предвид.

На второ – ловците съхраняват енергия. И това също е много важно да се разбере. Мъжът инстинктивно е свикнал да съхранява енергията си и да приоритизира задачите спрямо количеството енергия, което ще му отнемат.

Съхраняването на енергия реално е качеството, което му е позволявало да издържи на 10, 20, 30-часов лов. А приоритизирането – да оцелее, защото няма логика да изхабиш 5000 калории, гонейки заек и да си набавиш само 1000 калории от него, нали :))

Това също означава, че ловците са били много добри в елиминиране на несъщественото. В крайна сметка, докато гониш елен, няма никакво значение дали еленът има белег на задния крак, а цветът му е златистобежов. Важното е, че е голям и става за ядене :))

Докато, ние, жените, като събирачи сме нямали нуждата да съхраняваме енергия. Ние берем 5 плода и изяждаме един :)) Затова и сме по-склонни да се разпиляваме и да вършим няколко неща едновременно.

Но в същото време, за разлика от ловците, за нас, ВСИЧКО е важно, защото ако объркаме шарката на гъбите – ще умрем. Ако съберем от грешните билки – цялото племе ще е зле в следващите няколко дни. Ако не запомним кога точно узряват онези плодове – птиците ще ги изядат преди нас.

Затова, ние сме се научили да бъдем по-детайлни и това е било точно толкова ключово умение, колкото за ловеца да се фокусира, да приоритизира и да елиминира несъщественото.

В резюме

Мъжете обикновено:
– са single focused – изпълняват ЕДНА единствена задача в даден момент,
– имат крайна цел (лов) и гонят конкретен резултат,
– съхраняват енергия,
– приоритизират задачите и елиминират несъщественото.

Жените обикновено:
– са multitasking – изпълняват множество задачи във ВСЕКИ момент,
– нямат крайна цел и са склонни да се разпиляват,
– обръщат голямо внимание на детайлите,
– за тях ВСИЧКО е съществено и важно.

Тоест, не се сърди на мъжа си, че след като си го изпратила до магазина за майонеза, той се връща с майонеза Х, вместо с майонеза Y (въпреки, че изрично си му казала да купи майонезата, която има син етикет, тумбесто шише и надпис “без консерванти” на опаковката, намира се на 3-тия рафт от горе надолу, и стои на алеята с лютениците, а не на тази със сирената…).

Той просто е взел първата, която е видял (изпълнил е задачата “купи майонеза”, но е съхранил енергията си и е елиминирал несъщественото, тоест твоите инструкции) :)) И изобщо не разбира защо се тръшкаш и как може една майонеза да има чак такова значение за вкуса на ястието, за което ти трябва…

И в същото време, няма нужда те да ни се сърдят, защото докато чакат на вратата, обути и облечени за вечеря, НИЕ решаваме в последния момент да измием онази чаша, която стои на плота и ни дразни, да оправим леглото, за да можем да легнем веднага, когато се приберем и подготвяме храната на кучето за утре сутринта…

Той просто не вижда смисъла в изпълнението на тези задачи СЕГА, а за нас това е кристално ясно… Както написах в началото, ние просто често сме НЕВИДИМИ и неразбираеми един за друг.

Ние, жените, гледаме на мъжете като на космати жени с лошо поведение и не разбираме как може да не правят разлика между майонеза X & Y (всъщност мислим си, че правят разлика, но ни дразнят нарочно или не внимават). Как може да не си прибират дрехите в гардероба (съхраняват енергия). Защо неизгладеното перде не ги дразни (елиминират несъщественото). Как така не виждат, че кофата за боклук е пълна, дори когато им е под носа (single focus, който е насочен другаде, а не накъдето ни се иска на нас).

А те гледат на нас като на разсеяни мъже и не осъзнават, че фокусът и приоритизирането не са ни заложени по рождение и не ни “идват отвътре”. Това не означава, че не го владеем (все пак сме жени, можем всичко :)), но ни е доста по-трудно, отколкото на тях. И е добра идея мъжете да са по-внимателни, когато нарушават нашият фокус… защото сме стигнали до него мнооого трудно.

Но за сметка на това сме перфектни в мултитаскинга и нямаме проблем да гледаме детето и да готвим едновременно, говорейки по телефона с офиса. Yep. Можем го.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти помогне да разбереш малко по-добре защо всеки от нас прави дадени неща по определен начин, да събуди любопитството ти преди поредният скандал вкъщи и да намериш покой…

А в следващата публикация продължаваме с още 2 важни последствия от годините ни като ловци и събирачи – разликите в комуникацията, и какво означава да си pleaser (винаги да искаш да угодиш).

P.S. Имай предвид, че не всеки от нас е на 100% едното или другото. В съвременния свят някои граници са започнали да се размиват и всеки един от нас е частично единия и частично другия, но просто някои неща винаги ще надделяват.

P.P.S. И последно за днес, според Алисън Армстронг, с възрастта жените естествено придобиват някои мъжки черти и след 50 годишна възраст ни става все по-лесно да се фокусираме. И същото е при мъжете – след определена възраст стават мултитаскинг настроени и все по-комуникативни… но за това, този четвъртък.

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Alison Armstrong:
- Understanding men, course
- Understanding women, course
- Celebrating partnership, course
- In sync with the opposite sex, course
- The amazing development of men, course
- Loving more by sacrificing less, course
- Keys to the kingdom, book
- The Queen's code, book

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: