бургер с манатарки

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Като човек, израстнал в семейство на любители гъбари, които само чакат да превали дъждец и се изстрелват в гората за гъби, манатарката е познат и любим вкус. До преди брат ми да замине за Канада, ходенето за гъби в гората беше семеен ритуал, който се случваше поне няколко пъти в годината. Събирахме се всички, малки и големи, качвахме се в колите и отивахме в планината над New han. Неизменно натоварени с кошници, ножчета и свирки (целта на свирките е координация за максимално разпръскване из терена). Ходиш и си свиркаш, а около теб се чуват птички, далечен лай на кучета или поне ти се иска да са кучета и безгрижния смях на племенничките ми, Аля и Кати. Гъби, Бог дал. Имало е случаи да се приберем с цял багажник пълен само с манатарки :))

След като ти изхвърлят на няколко пъти цялата кошница с гъби се научаваш и кои да береш, а кои да оставиш. Фаворитите обаче винаги са били 2 – манатарки и челодинки, а любимият начин на приготвяне мариновани в буркани.

portobello-sandwich-3

През последните години манатарки се намираха все по-рядко в гората. Брат ми започна да си идва още по-рядко. И така постепенно спряхме да ходим в гората за манатарки…

Днес си ги купувам от магазина и всеки път си спомням с неизменна тъга за изминалите весели години, в които ходенето в гората си беше просто за забава, ей така, да се съберем всички заедно, а после да се посмеем хапвайки ги.

Но кой знае, сега, след като живеем тук за постоянно може да възобновим ритуала, с новото ми семейство, с приятели и познати… Може манатарките да се появят отново.

forest

Бургери с манатарки

  • 2 бургера
  • 3-4 големи манатарки или портобело
  • 2 листа маруля
  • 2 ч.л. горчица
  • 2 резена авокадо
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:
1. Измий манатарките, извади пънчетата и подреди в тавичка. Поръси леко със сол и черен пипер. По желание добави малко зехтин или ghee върху всяка гъба.
2. Разрежи бургерите на 2, намажи с горчица, сложи резена авокадо, добави листо маруля, манатарката и захлупи.
3. Съхранявай в хартиен плик в хладилник или консумирай веднага.

Съставките описани горе са за 2 бр. бургери.

Продуктите, които създадохме за теб:

portobello-sandwich-2

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: