бургер с манатарки

Като човек, израстнал в семейство на любители гъбари, които само чакат да превали дъждец и се изстрелват в гората за гъби, манатарката е познат и любим вкус. До преди брат ми да замине за Канада, ходенето за гъби в гората беше семеен ритуал, който се случваше поне няколко пъти в годината. Събирахме се всички, малки и големи, качвахме се в колите и отивахме в планината над New han. Неизменно натоварени с кошници, ножчета и свирки (целта на свирките е координация за максимално разпръскване из терена). Ходиш и си свиркаш, а около теб се чуват птички, далечен лай на кучета или поне ти се иска да са кучета и безгрижния смях на племенничките ми, Аля и Кати. Гъби, Бог дал. Имало е случаи да се приберем с цял багажник пълен само с манатарки :))

След като ти изхвърлят на няколко пъти цялата кошница с гъби се научаваш и кои да береш, а кои да оставиш. Фаворитите обаче винаги са били 2 – манатарки и челодинки, а любимият начин на приготвяне мариновани в буркани.

portobello-sandwich-3

През последните години манатарки се намираха все по-рядко в гората. Брат ми започна да си идва още по-рядко. И така постепенно спряхме да ходим в гората за манатарки…

Днес си ги купувам от магазина и всеки път си спомням с неизменна тъга за изминалите весели години, в които ходенето в гората си беше просто за забава, ей така, да се съберем всички заедно, а после да се посмеем хапвайки ги.

Но кой знае, сега, след като живеем тук за постоянно може да възобновим ритуала, с новото ми семейство, с приятели и познати… Може манатарките да се появят отново.

forest

Бургери с манатарки

  • 2 бургера
  • 3-4 големи манатарки или портобело
  • 2 листа маруля
  • 2 ч.л. горчица
  • 2 резена авокадо
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:
1. Измий манатарките, извади пънчетата и подреди в тавичка. Поръси леко със сол и черен пипер. По желание добави малко зехтин или ghee върху всяка гъба.
2. Разрежи бургерите на 2, намажи с горчица, сложи резена авокадо, добави листо маруля, манатарката и захлупи.
3. Съхранявай в хартиен плик в хладилник или консумирай веднага.

Съставките описани горе са за 2 бр. бургери.

portobello-sandwich-2

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.