как да засилиш имунитета на цялото семейство

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

През последните 2 седмици пощата ми се препълни с мейли от клиенти искащи да “засилят имунитета”, за да не се разболяват през зимата. Звучи логично, никой не иска да прекара дори и ден в леглото с неприятни симптоми и запушен нос, нито пък да гледа как детето му страда. Да получавам този въпрос отново и отново също звучи логично, защото сме свикнали да виждаме реклами и статии от типа на “този продукт засилва имунитета”, “пий това и настинките ще те подминават” и поредната “чудотворна храна”, която като я добавим към менюто си и всичките ни проблеми ще изчезнат като с магическа пръчка.

Къде обаче е истината във всички тези твърдения и има ли наистина продукт, който да ти помогне в борбата с вирусите и настинките? За да отговоря на този въпрос, първо искам да ти обясня какво е и как точно работи имунната система.

Имунната система е естествената защитна система на организма. Акцентирам върху думата система. Имунната система не е единичен орган, а е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, които се обединяват, за да защитят тялото срещу нашествениците. Тези нашественици са обикновено бактерии, вируси, паразити и гъбички, всички с потенциал да ни разболяват. Проблемът е, че тези нашественици са навсякъде – в нашите домове, кухни, офиси и дворове, тоест ние сме изложени на тях постоянно.

Затова имунната система не е първото ниво на защита срещу тях. Всъщност, за да се включи имунната система в отговор на нашествениците – значи те са попаднали в тялото. От там и логичното първо ниво на защита – да не им позволяваме да навлязат в тялото и кръвта. Това се случва благодарение на т.нар. защитни бариери, като:
– кожата (най-големият човешки орган);
– мукусните мембрани на местата, където няма кожа;
– cilia, малките косъмчета в носа, предпазващи белите дробове.

И при инфектиране чрез храносмилателна система:
– солната киселина в стомаха;
– микроорганизмите в чревна система и клетките й (от които 60% са клетки на имунната система).

В действителност горните защитни бариери спират повечето нашественици да навлязат в тялото. Затова, ако горните системи и органи са здрави и балансирани, “засилването на имунитета” няма да е на дневен ред.

Но когато или ако нещо се изплъзне на първото поле за защита и нашествениците се окажат в тялото и кръвта, се включва втората – имунната система, произвеждайки бели кръвни телца (левкоцити), както и други химикали и протеини, които да атакуват и унищожат чуждите тела. Ролята им е да намерят нашественика и да се отърват от него, преди да е успял да се възпроизведе. Понякога обаче не успява да го направи навреме – тогава ние се разболяваме.

Тоест, за да се стигне до заболяване трябва първо нашествениците да преминат през първата защитна бариера и след това имунната система да не успее да се справи с тях навреме.

Та, след това доста дълго, но необходимо въведение, нека видим и как да предпазиш себе си и цялото семейство от грипове и настинки – не само за зимата, а и по принцип.

1 – Първо, гарантирай си, че защитните бариери са в добро здраве:
– добра лична хигиена,
– да няма отворени рани по кожата,
солната киселина в стомаха да е на ниво и
балансът на микрофлората в червата да е налице.

Продуктите, които създадохме за теб:

Това е една от най-важните стъпки. Ако първото ниво на защита не работи оптимално, имунитетът рано или късно ще поддаде, защото ще му се е налагало да се бори с нашественици прекалено често. Тоест, поддържай перфектна хигиена на тялото, изчети внимателно всичко от раздела за домашна ферментация и добавяй към менюто нещо ферментирало всеки ден.

2 – На второ място – набавяй достатъчно ценни вещества на организма. За да работи ефективно и второто ниво на защита – произвеждането на бели кръвни телца – тялото има нужда от всички ценни вещества, не само от някои. Тоест, храни се пълноценно и избягвай празните калории – рафинирани храни (тестени, захар, сол и т.н.), рафинирани мазнини (транс мазнини, олио и др.) и изобщо храните, които не дават нищо ценно на организма.

Диета подпомагаща имунната система е добре да изобилства от:
– качествен протеин,
– незаменими мастни киселини (омега 3, 6 и 9),
– витамини (С и Д, В комплекс, витамин А, Е и К),
– минерали (най-вече цинк, желязо, селен и манган),
– антиоксиданти и фитонутриенти.

Извън празните калории описани горе, диета богата на храни, към които човек има алергична реакция или непоносимост също отслабва силно имунната система. В България това са най-често глутен, млечни, ядки и семена.

Следват точки, които действат индиректно на имунитета, но не бива да се пренебрегват:

3 – Осигури си пълноценен сън. Съвременната медицина все още не е сигурна как точно сънят влияе на имунната система, но е убедена, че връзка има. Когато не даваме възможност на тялото да си почине и регенерира през нощта – имунитета отслабва.

4 – Контролирай стреса. Тук намесени са хормоните кортизол и адреналин. Когато се използват прекалено често или постоянно – целият организъм отслабва, от там и имунитета.

5 – Не прекалявай с алкохола и спри наркотиците. И двете имат способността да подтискат производството на бели кръвни телца, както и да нарушават защитната бариера на чревната система, от там както се досещаш – отслабен имунитет.

[divider icon=“angle-down“ style=“none“]

В резюме, за да засилиш имунитета си не разчитай сляпо на реклами и единични продукти, а подходи към нещата холистично – цялостно:
– личната хигиена е изключително важна;
– елиминирай кръстосаното замърсяване в кухнята;
– погрижи се за вътрешната бариера, използвайки различни ферментирали продукти всеки ден;
– храни се пълноценно и си гарантирай адекватни количества протеини, омега 3 мазнини (имам предвид рибено масло!), витамини, минерали и антиоксиданти;
– ако настинките зачестят елиминирай от менюто храните алергени;
– не подценявай качествения сън и спи на тъмно;
– контролирай стреса;
– и сведи алкохола до нормалните 1-2 чаши дневно.

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: