шоколадов мус с тиква и парченца какаови зърна

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Напоследък интересът към дома ни се засили неимоверно и за последните месеци успяха да го снимат списание EVA и bTV, а тази седмица се появиха и от Идеален дом. За да не оставаш с грешни впечатления, домът ни е далеч от идеален, по-скоро е светъл и уютен, но пък може би с това е и по-интересен, не знам. За екипа на Идеален дом исках да приготвя нещо ново и от няколко дни насам обмислях идеята за шоколадова торта със сурови какаови зърна. За съжаление в последния момент се оказа, че фурмите, на които разчитах за тортата не са подходящи и трябваше да измисля нещо буквално в последния момент… Или казано по друг начин – с подръчни средства.

В моя случай, около 40 кг тиква (между другото, тиквите на Софина са уникално вкусни, препоръчвам горещо!), кулинарен шоколад, ферментирало масло, мед и сурови какаови зърна.

Получи се богат, плътен и изключително вкусен шоколадов мус. Следва да си призная и, че всъщност исках да направя торта, дори излях сместта във форма за торта, но така и не стегна, затова се наложи прехвърлянето и в чашки и префасониране на десерта – в мус.

Базирайки се на опита си с предишния ми изключително сполучлив шоколадов мус, който се приготвя от фурми и кокосово масло (рецептата е в книгата), мога смело да кажа, че човек може да си приготви мус с всичко, което придава “тяло” и гъстота, като авокадо, фурми, кестени, банани, сварена тиква, а защо не и сварен сладък картоф…

Идея за сега – шоколадов мус с кестени на фурна.
Идея за лятото – шоколадов мус с банан, замразени в камерата… ммм.

chocolate-pumpkin-mousse-1

Но да се върнем на този с тиква, за него ще ти трябват:
1 кг тиква
150 г кулинарен шоколад или какаова паста
100 г ферментирало масло (ще пиша по темата скоро) или кокосово
1/4 чаша сурови какаови зърна
мед на вкус

Обели тиквата и нарежи на кубчета. Залей с вода и свари. Отнема около 15-30 минути, според размера на кубчетата тиква.
Излей водата и остави да изстине.
Междувременно разтопи в дехидратор на 45 градуса (фурна или на водна баня) кулинарният шоколад, маслото и меда.
Натроши какаовите зърна на малки парчета.
Когато шоколада и маслото са втечнени и тиквата охладена, миксирай всичко и пасирай докато не получиш финна хомогенна смес. В случая използвах пасатор, но може и кухненски робот.
Опитай да вкус и добави още мед, ако се налага.
Изсипи в чаши, като поръсваш от време на време с натрошените какаови зърна.
Съхранявай в хладилник и консумирай с мярка :))

P.S. Десертът е подходящ за всички с дисбаланс на микрофлората. Имаме 2 ферментирали продукта в него + фибри (пробиотици + пребиотици). А тиквата е изключителен източник на про-витамин А, повече витамин А = по-красива кожа!

Продуктите, които създадохме за теб:

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: