шоколадов мус с тиква и парченца какаови зърна

Напоследък интересът към дома ни се засили неимоверно и за последните месеци успяха да го снимат списание EVA и bTV, а тази седмица се появиха и от Идеален дом. За да не оставаш с грешни впечатления, домът ни е далеч от идеален, по-скоро е светъл и уютен, но пък може би с това е и по-интересен, не знам. За екипа на Идеален дом исках да приготвя нещо ново и от няколко дни насам обмислях идеята за шоколадова торта със сурови какаови зърна. За съжаление в последния момент се оказа, че фурмите, на които разчитах за тортата не са подходящи и трябваше да измисля нещо буквално в последния момент… Или казано по друг начин – с подръчни средства.

В моя случай, около 40 кг тиква (между другото, тиквите на Софина са уникално вкусни, препоръчвам горещо!), кулинарен шоколад, ферментирало масло, мед и сурови какаови зърна.

Получи се богат, плътен и изключително вкусен шоколадов мус. Следва да си призная и, че всъщност исках да направя торта, дори излях сместта във форма за торта, но така и не стегна, затова се наложи прехвърлянето и в чашки и префасониране на десерта – в мус.

Базирайки се на опита си с предишния ми изключително сполучлив шоколадов мус, който се приготвя от фурми и кокосово масло (рецептата е в книгата), мога смело да кажа, че човек може да си приготви мус с всичко, което придава “тяло” и гъстота, като авокадо, фурми, кестени, банани, сварена тиква, а защо не и сварен сладък картоф…

Идея за сега – шоколадов мус с кестени на фурна.
Идея за лятото – шоколадов мус с банан, замразени в камерата… ммм.

chocolate-pumpkin-mousse-1

Но да се върнем на този с тиква, за него ще ти трябват:
1 кг тиква
150 г кулинарен шоколад или какаова паста
100 г ферментирало масло (ще пиша по темата скоро) или кокосово
1/4 чаша сурови какаови зърна
мед на вкус

Обели тиквата и нарежи на кубчета. Залей с вода и свари. Отнема около 15-30 минути, според размера на кубчетата тиква.
Излей водата и остави да изстине.
Междувременно разтопи в дехидратор на 45 градуса (фурна или на водна баня) кулинарният шоколад, маслото и меда.
Натроши какаовите зърна на малки парчета.
Когато шоколада и маслото са втечнени и тиквата охладена, миксирай всичко и пасирай докато не получиш финна хомогенна смес. В случая използвах пасатор, но може и кухненски робот.
Опитай да вкус и добави още мед, ако се налага.
Изсипи в чаши, като поръсваш от време на време с натрошените какаови зърна.
Съхранявай в хладилник и консумирай с мярка :))

P.S. Десертът е подходящ за всички с дисбаланс на микрофлората. Имаме 2 ферментирали продукта в него + фибри (пробиотици + пребиотици). А тиквата е изключителен източник на про-витамин А, повече витамин А = по-красива кожа!

Всяка информация публикувана на тази интернет страница и в предлаганите на нея книжни издания служи само и единствено за обогатяване на общата култура на читателите. Същата нито цели, нито може да бъде възприемана, нито използвана от когото и да било като предписание/я, препоръка/и, съвет/и към което/които и да било лице/а за постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве на лице/а без консултация с лекуващ лекар - специалист.

Още публикации:

Искаш да си здрав и да се чувстваш добре?

Абонирай се тук за седмичната си доза експертни съвети и вдъхновение.