Могат ли млека да се нарекат разкошни? Сигурно не, но пък тези са толкова бонбонести и вкусни, че с тях чупим стереотипи! А причината за публикацията е, че от както се появиха Fresh brothers мейлът ми се препълни от хора влюбени в ядковото им мляко. Ревютата за него са зашеметяващи, молбите да споделя точната му рецепта още повече. Но, мисля, че на всички е ясно – тяхната рецепта си е само за тях. Тези, които ще споделя тук са различни от млякото на Fresh brothers, но не по малко вкусни. Така че, запретвай ръкави и се запътвай към блендера. Ще си правим ядково мляко.
Боровинково мляко
50 г сурово кашу
50 г замразени боровинки
300 мл вода
мед, по желание
Мляко с куркума
50 г сурова орехова ядка
1/2 ч.л. куркума на прах
300 мл вода
мед, по желание
Шоколадово мляко
50 г сурови лешници
няколко сурови какаови зърна
300 мл вода
2 ч.л. мед
Изпълнението в снимки:
Стъпка 1 – накисваш ядките за няколко часа и после изхвърляш водата, в която са били накиснати. Тук съм обяснила защо. Ненакиснатите ядки са трудни и тежки за храносмилане, и могат да създадат проблеми, като например хранителни непоносимости.
Стъпка 2 – добавяш всички съставки в блендера и включваш на максимални обороти. Блендираш докато не се получи хомогенно изглеждаща смес и не се виждат големи парченца ядки.
Стъпка 3 – изсипваш сместта в съд, в който има сложена т.нар. торбичка за ядки или двойна марля.
Стъпка 4 – изтискваш млякото от торбичката. Най-добре го направи в мивката, защото може да се изпръскаш или да изцапаш наоколо.
Стъпка 5 – прехвърляш готовото мляко в чаша и му се наслаждаваш!
P.S. Блендерът на снимките е Oster и това не е платена публикация. Снимала съм го, защото е първият у нас със стъклена кана от закалено боросиликат стъкло, което издържа и на много високи и на много ниски температури (клиентите ми знаят, че постоянно повтарям – изхвърли пластмасата за многократна употреба, заради петролните съединения, обяснила съм тук) и механизмът му е изцяло метален (all metal drive)! Което ми решава проблема с пластмасовите механизми, които се чупят на 2-рата година… Споделям откритията, така да се каже.