Celebrating partnership – Рицари и Крале

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Информацията днес е базирана изцяло на книгата на Алисън Армстронг – Keys to the kingdom и е за фазите, през които преминават мъжете в живота си.

Имената на фазите, използвани тук, също са от книгата на Алисън. Това беше първият ми сблъсък с нея и честно казано, книгата ми беше трудна за четене. Затова горещо преоръчвам по-скоро да се запишеш за курса й Understanding men.

И така, първият период в живота на мъжете е:

Пажове

Тук ще съм кратка, това е периода им като деца, в който всичко е приключение и нямат търпение да станат рицари и… да започнат да карат кола, да ходят по купони, да се забавляват и да имат повече приключения.

Рицари

Това обикновено е възрастта от тинейджър до късните 20. Изборите им продължават да се влияят най-силно от приключенията и колко забавно е дадено нещо. В тази възраст неща като чест, достойнство и правилно или грешно НЕ са определящ фактор за поведението им.

Най-важни са:
– приключенията
– предизвикателствата
– страстта
– забавлението
– действието, или както казват те “да има action”.

Реално, приключенията и забавлението винаги остават част от живота на мъжа, просто силата им намалява с годините.

В този период мъжете живеят СЕГА и не мислят чак толкова за бъдещето. Фразата, която можеш да чуеш често от тях е “това ще е забавно” (в превод – струва си да се прави), или “това няма да е забавно…” (не си струва).

По отношение на жените, външността е важен фактор и им влияе силно. Но извън нея, в масовия случай, си търсят партньор в игрите, а не в живота.

Тоест, изборът им на жена ще е обусловен от неща от типа на:
– външен вид,
– забавна ли е,
– харесва ли приключенията.

Продуктите, които създадохме за теб:

Принцове

Следващата фаза е Принц, и тя обикновено се разделя на 3: младши, среден и старши принц. А фокусът им в този период е работа, работа и пак работа.

В тези си години, мъжете имат силна мотивация да градят бъдещето и кариерата си, както и да се утвърдят в живота.

1. Младши принц – късни 20. Период, в който да разберат кои са, кой е пътя им и да си намерят призванието. В този период може да сменят различни професии или бизнеси, докато не намерят “своя”.

2. Среден принц – 30-те и ранни 40. Фокусът им е на 99% работа. Амбицията им е в пикова фаза. Това е периодът, в който единственият вариант да го виждаш, е да работиш с него. Склонни са да мислят само за работа и да елиминират несъщественото (всичко останало, дори и теб).

Това е най-трудният период за всяка жена, защото тя НЕ е центъра на вселената му и няма как да бъде. Но в същото време, той има нуждата да бъде разбран, подкрепен и да му вярва, защото това е периода, в който той гради кралството си. А той го гради за нея… и тя трябва да е щастлива от това :))

3. Късен принц – 40-те и късни 40. Сладки години, ако е успял да си намери пътя и е положил основите на кралството си. В този период има голям шанс той вече да се чувства утвърден и готов за крал.

Как периода Принц влияе на отношенията им с жените

Има няколко общи положения и неща, които мъжът иска от жената в този период:
има нуждата да се чувства успешен с нея (много важна точка*)
– иска тя да го подкрепя и да му вярва
– да се чувства достатъчен
– има нужда от възхищение (мъжете играят за точки) и иска да го получава често.

Ключовият момент е “да се чувства успешен с нея”. И това е точката, в която често се провалят, заради нашите очаквания (темата за очакванията тази събота, не я пропускай).

Например, ние имаме очакването, че:
– ще се обажда често и ще ти пише любовни послания,
– ще помни важните дати и годишнини,
– ще е внимавал какво му казваш и ще знае какво да ти купи за рождения ден,
– ще ти носи цветя без повод и ще създава романтични преживявания и т.н.

Мисля, че схвана идеята… Проблемът е, че НИЕ искаме да сме центърът на вселената за него, а това няма как да се случи. Неговият фокус е другаде – той гради.

Затова, ако искаш да му помогнеш “да се чувства успешен с теб” – бъди reminder за всичко важно и съществено за теб и си намали очакванията. А най-добре – забрави за тях :))

По-скоро се фокусирай в това да го научиш кое е истински важно за теб и той ще ти го осигури. Но избирай внимателно – той има малко време и енергия за теб…

Извън горното, мъжете се разделят на 2 типа Принцове:

1. Първо, строиш кралството, после, си намираш Кралица за него.

Това са мъжете, които рядко се женят докато не навършат 40+. Имат приятелки в този период, понякога и дългогодишни такива, но те не винаги стават съпруги. Най-вече защото нуждите му се променят – момичетата вече не го изкушават толкова и започва да си търси Кралица.

2. Строиш кралството с партньор.

Това са мъжете, които се женят в тази фаза и започват да се установяват с жена до себе си. Както написах по-горе обаче, това са предизвикателни години за жената, защото той има нужда от подкрепа, лоялност и доверие, а не е склонен да ни даде почти нищо насреща. Фокусът му е работа, въпреки че има партньор до себе си.

Другото предизвикателство в този период са децата, защото за мъжа това е ултимативното обвързване и той гледа на децата много, много сериозно. Те също така го карат да се фокусира още повече в работата си и да гради кралство. И вече го гради не само за НЕЯ, ами и за ТЯХ.

Как периода Принц влияе на отношенията им с децата

За съжаление, точно както за жена си, той няма време и за децата си. Отново, той гради кралството си, и го прави най-вече за тях. Често се чувства виновен за това, но амбицията е по-силна от вината.

Въпреки това, ако жената до него успее да го накара “да се чувства успешен” като съпруг и като баща, това ще е най-големият му подарък.

Тунелът

Това е странен, преходен период, през който минават всички мъже. Някои се задържат в него за кратко, други изкарват там години. Периодът е тежък и е нещо като чистилище за тях.

Това са годините в живота му, когато си мисли, че вече трябва да е постигнал успех, но не е сигурен. Съмнява се във всичко и си задава въпроси като – какво е успеха изобщо, за това ли работих цял живот, а сега накъде…

Това е периода, в който открива душата си и подлага на съмнение всичко, което знае. Всичко, което е градил и всичко, което е самият ТОЙ.

Това е и период, в който ние НЕ можем да му помогнем. Той трябва да премине през него сам. В тази фаза не се опитвай да го съветваш и да му казваш кое е важно. Той трябва да го разбере сам за себе си.

Просто слушай и му бъди приятел.

В този период мъжете са много уязвими и трябва да се чувстват в безопасност с теб. Ако успееш – ще разкрие душата си пред теб. Ако ли не… може би ще продължите един без друг.

Крале

Навлизаме в 50-те и късни 50 години от живота им, когато вече са установени Крале. Добрата новина е, че имат повече свободно време и не са толкова фокусирани в работата си. Амбициозността им намалява с всяка изминала година.

Лошата – ние често не сме подготвени за този период. Просто, досега мъжете са очаквали от нас да ги подкрепяме и да поемаме всичко, за да могат да си градят кралството на спокойствие. Сега, обаче кралството е налице и вече ТОЙ иска да дава. Ние обаче трябва да можем да получаваме, а ние не сме научени на това…

Защото, той иска да бъде ментор, да бъде изслушван, да наставлява, да дава съвети. Той има мнение за всичко и очаква неговото мнение да се вземе под внимание, да се уважи и… да се изпълни.

Като Крал, той вече е установен мъж. Знае кой е и какво иска от живота. Нищо и никой не може да го промени. Ще познаеш краля по фразата “не ме интересува”, която за него е и край на разговора.

Неговото мнение е закон. Защото то е базирано на факти, опит и кой е самият ТОЙ.
Неговото усещане за себе си вече е кристално ясно. Той знае кой е.

И има нужда само от едно – възхищение за това което е. Не очаквай от краля да бъде покорен, скромен и смирен. Той вече е КРАЛ. Неговите мнения, достойнство, чест и лоялност са в центъра на това, което е.

В този период, нуждата да му се възхищаваме вкъщи е по-силна отвсякога, защото вече не получава толкова от работата си. И ако успеем – той ще ни даде ВСИЧКО. Възхищението е новата разменна монета, за него то е въздуха и водата. Основната му движеща сила.

А от теб се очаква само да бъдеш Кралица.

Как периода Крал влияе на отношенията им с жените

Тук правилото е само едно – тя трябва да бъде Кралица, за да се чувстват добре заедно. Ако жената е зациклила във фазата на Майката, Кралят не би се чувствал добре до нея, защото той вече е на друго ниво.

Това е и най-голямото предизвикателство за повечето жени, които са приели буквално ролята на Майката като своя. Те трудно излизат от нея.

Това беше от мен за днес, надявам се да ти е полезно!

Разкошен ден,
Надя

P.S. Разбира се, възрастта е примерна и може да лавира при всеки мъж. Има такива, които си остават Рицари и на 40, а други на тази възраст вече са Крале…

Използвани източници:

Keys to the kingdom, book
Understanding men, course

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: