Celebrating partnership – Майката и Кралицата

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Мислех да започна тази седмица с публикация, с която да разберем още по-добре мъжете, като споделя за фазите, през които преминават на различна възраст в живота си. Но след гласуване в Инстаграм, решихте че искате да започнем с тази. Така че, днес, за разнообразие, ще си говорим за жените :))

Според Алисън Армстронг ние, жените, обикновено се намираме в едно от две състояния – Майки или Кралици… и това се обуслява по-скоро от поведението ни, а не от възрастта, както е при мъжете. Термините “Майка” и “Кралица” са на Алисън, аз лично бих използвала други определения, но в случая запазвам тези от първоизточника.

Тоест, добрата новина е, че няма нужда да чакаме да станем на 50, за да сме Кралици. Лошата – достигането до този ранг все пак изисква доза осъзнаване и мъдрост, които рядко имаме на 20…

Коя е Майката

Това, реално, е ролята, която е най-естествена за нас. Причините са описани в част 1 и 2 от поредицата Celebrating paertnership, но набързо.

Ние, жените, в същината си сме pleasers – опитваме се да угодим на всеки, по всяко време и за всичко.

Ние искаме всички да ни харесват. И не защото сме слаби, а защото това е било част от системата ни за оцеляване. Да бъдем перфектни и да бъдем приятни е начин да си гарантираме, че за нас винаги ще има място в племето.

И ние сме се научили да бъдем приятни, а част от това е да се грижим нуждите на всички останали да бъдат задоволени. Често за сметка на нашите собствени.

Ние нямаме навика да се грижим за себе си. Собствените ни нужди никога не са били приоритет за нас. Затова и често пропускаме времето за храна, не си лягаме навреме и се нагърбваме с всички задачи на света…

А сега, добави към картината и голямото внимание, което отдаваме на детайлите. Ние, реално, сме настроени да забелязваме всичко. Алисън Армстронг го нарича diffused awareness – разпръсната осведоменост.

Ние обръщаме внимание на работата, която се изпълнява, на всички емоции, нужди и притеснения на хората, с които работим, на половинката ни вкъщи, как изглежда нашият дом и какво се случва с нашите приятели. И ако имаме деца… можеш само да си представиш какво прави нашият „мамин мозък“ с това предизвикателство!

Продуктите, които създадохме за теб:

Ние се разпиляваме емоционално. И това е инстинкт. Жените, в същината си, са Майки, дори и да нямат собствени деца. Това е най-естествената роля за нас, тя ни идва отвътре.

Но идва момент в живота, когато трябва да загърбим инстинктите си и да се превърнем в Кралици. Защото там е корена на истинското спокойствие.

И така, какво означава да си Кралица.

На първо място, това означава, че ТВОИТЕ СОБСТВЕНИ НУЖДИ СА ЗАДОВОЛЕНИ.

Твоите нужди, не очаквания (ще има бонус статия тази събота за разликите между двете. Но набързо – Майката има очаквания – “той трябваше”, защото “аз го заслужавам” и това води само до разочарования. Кралицата има нужди. Моля, запази спокойствие, ще разбереш разликата в събота.)

А разликата между двете е съществена, защото нуждите са нещото, което има силата да промени живота ни. И когато те са задоволени, ние в същината си сме спокойни и щастливи. Първо сами със себе си, и едва след това с партньора до нас.

Проблемът е, че тази част ни е трудна, защото ние по природа сме Майки, а Майката се грижи нуждите на всички останали да бъдат задоволени, почти винаги за сметка на нейните собствени.

Но е важно да разбереш, че нуждите имат висока цена, ако не са задоволени. Истински висока цена. Но ние рядко мислим за тях по този начин. Затова без повече предисловия:

Какво са нуждите

Алисън ги разделя на 2:
1. Основни, животоподдържащи нужди.
2. Нужди, които ще “напълнят резервоара” или lifestyle такива.

1. Основните ни нужди са:
– качественият сън,
– приемът на вода,
– здравословната храна,
– поддържането на адекватна температура на тялото,
– дишането,
– движението.

Написала съм 3 книги, над 600 публикации и имам над 300 ТВ участия с информация по горните теми. И ако все още не знаеш как горните имат силата да влияят на живота и щастието ни… започвай да четеш!

Но набързо, ако нуждата ми за сън е задоволена и аз се наспя – благодарение на това, ще се чувствам бодра и свежа от сутринта. Ако пия достатъчно вода – няма да се изморявам толкова бързо. Ако си изпия добавките – ще имам повече енергия, по-малко стрес и няма да се разболявам често. Ако ми е топло – ще се чувствам комфортно и ще ми е по-спокойно и т.н. и т.н.

Тоест, задоволяването на основните ни нужди ни помага да сме по-спокойни, по-щастливи, да имаме повече енергия и да сме по-добри хора. Но не са достатъчни за пълно щастие. За да го постигнем е добра идея да задоволим не само тях, ами и:

2. Lifestyle нуждите или тези, които “пълнят резервоара”. Това са:
– времето за мен
– социалните контакти с приятели
– пазаруването на красиви лични вещи
– грижата за себе си – грим, красиви дрехи, секси бельо, обувки на ток
– грижата за тялото – здравословно хранене, движение, тренировка
– женските процедури – фризьор, маникюр и др.
– разкрасителните процедури – козметик, тяло и др.
– спа процедурите – масаж, сауна и др.
– грижата за дома
– посещението на социални мероприятия – концерти, изложби, опера, балет и др.
– нещата, които ти доставят удоволствие (тази точка е различна за всяка от нас, като може да е гледане на красиви снимки в Инстаграм, но може и да е готвене, декориране на дома, снимане, рисуване, разходки в природата и т.н.)

Или почти всичко, което генерира окситоцин. И преди да скочиш и да ми обясниш, че няма нужда да си слагам грим, за да съм щастлива. Да, така е! Стига да се харесваш и без него. Идеята е, че за всяка от нас, горният списък е различен, затова създай своя. Помисли кое те кара да се чувстваш добре и го запиши.

За съжаление, повечето жени гледат на горните нужди като на “би било добре, но не е задължително”. И са прави – не е задължително, но каква сила имат само, ако са задоволени!

Спомни си, колко добре се чувстваш след едно “излизане по женски”, където успяваш да се отпуснеш, да вентилираш на воля и искрено да се забавляваш. И най-хубавото е, че после те държи с часове, а понякога и с дни!

Или след покупката на онази красива еко стъклена бутилка за вода, която ти радва окото и те кара да се усмихваш всеки път когато отпиеш от нея. Или след терапията за лице от миналата седмица, която остави кожата ти сияйна като коприна и мека като кадифе…

Да, всички тези нужди не са задължителни, но задоволяването им, заедно с основните – ще те превърне в Кралица.

Работата

Ще попиташ къде е работата в цялата картина… Аз лично се смятам за успешна жена по отношение на работа, затова ще говоря от личен опит. Удовлетворението от работата е наистина важно във времената, в които живеем днес. Отново, не за всяка от нас, но за доста. Финасовият аспект на успешната професия – също.

Но ние НЕ сме мъже, и когато нашите дни са работа, работа и пак работа – на финала ние сме успешни, но не сме щастливи. Освен това, загледай мъжете и ще видиш колко по-добри са от нас в преследването на кариера и задоволяването на собствените си нужди едновременно.

Другото, което работи в тяхна полза е факта, че цялата тази отчетност и отговорност, свързани с работата изискват тестостерон. Нещо, което мъжете естествено притежават в доста по-големи количества от нас. И въпреки че всички знаем, че жените могат да постигнат същото като мъжете, с течение на времето това ни изтощава.

Изтощава ни физически, изтощава ни емоционално, изтощава ни и на хормонално ниво. А една изтощена жена няма как да е Кралица…

И не, не ти казвам да не работиш. Аз самата работя. Просто се научих да не го правя ЗА СМЕТКА НА СЕБЕ СИ и вече не работя по 16 часа на ден…

Бъди Кралица

А сега се върни нагоре, прочети публикацията още веднъж и бъди честна със себе си – кои твои нужди са наистина задоволени и кои имат нужда от подобрение.

И помни, че нашите нужди могат и трябва да бъдат задоволени. Те са в основата на това да се трансформираме в Кралици, защото е много по-лесно да имаш хармонична връзка с децата си и с мъжа до себе си, ако имаш такава със самата себе си ;))

Реално, Кралицата е и най-добрата майка за децата си, и най-добрата половинка. Защото задоволяването на собствените й нужди, и помага да бъде и нещо ценно за другите. В крайна сметка, какво прави една емоционално изтощена жена, която не е спала добре от месец насам, гладна е и е раздразнителнителна с едно плачещо дете… И какво прави една спокойна и щастлива жена със същото… Принципът на “сложи първо своята маска, при проблем в самолета”. Виждаш ли го? Надявам се, че да…

Майката постоянно е в режим “самосаботаж” и пренебрегва собствените си нужди.
Кралицата знае, че ако задоволи собствените си нужди първо, ще е по-пълноценна за всички останали.

Майката изисква и има очаквания, защото “го заслужава”.
Кралицата работи върху бъдещото си АЗ и мъжете в живота й са щастливи да й помогнат в тази задача, стига това да е подарък, а не очакване. Отново – за разликата между двете очаквай статия в събота!

А сега, задачата на века: започни да задоволяваш собствени си нужди.
Бъди Кралица. Мъжете искат да имат Кралица до себе си.

Разкошен ден,
Надя

Използвани източници:

Alison Armstrong:
- Understanding men, course
- Understanding women, course
- Celebrating partnership, course
- In sync with the opposite sex, course
- The amazing development of men, course
- Loving more by sacrificing less, course
- Keys to the kingdom, book
- The Queen's code, book

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: