Celebrating partnership – как да получим това, от което имаме нужда от мъжете

Тази статия е публикувана преди повече от две години и е възможно да съдържа неактуална информация.

Ок, дойде и този момент. Време е за, както го нарича Алисън, “The great ask” или как да комуникираме нуждите си с мъжете, за да бъдем чути, видяни и отразени.

Прилагаме ВСИЧКО научено до тук, затова, ако случайно не си прочела и осмислила първите публикации от поредицатa Celebrating partnership, моля, върни се назад и се запознай с тях:

* Какво е „мъжко“ или „транзитно време“
* Защо мъжете съхраняват енергия, приоритизират задачите и елиминират несъщественото
* Какво е “разпръсната осведоменост” и защо ни изтощава физически, емоционално и хормонално
* Как превръщаме мъжете от принцове в жаби
* Мъжете играят за точки
* Изчислението „Струва ли си?“
* Майката и Кралицата, коя си ти?
* Каква е разликата между очаквания и нужди

А сега, дами и господа, без повече предисловия, The great ask:

1. Покажи уважение

Тази точка е изключително важна и е неизменна част от процеса, за да бъдеш истински чута. И включва няколко аспекта:

1.1. Уважавай “транзитното му време”. Мъжете са едно-фокусни и имат нужда от транзитно време, за да преминат от работен в “домашен режим”. Грешката, която допускаме често е да започнем да им говорим веднага щом прекрачат прага, а това ти гарантира неуспех, още тук, още сега. Затова, дай им 10-30 минути да превключат на домашен режим преди да започнеш важен разговор.

1.2. Уважи факта, че той може да бъде фокусиран само в едно нещо в даден момент, дори и това да е гледане на телевизия или четене на вестника… И вместо да нахълташ при него, докато прави нещо друго, просто му кажи: “Извинявай, че те прекъсвам. Искам да поговорим за нещо важно, кога ще можеш да ми отделиш 5-10-50 минути.”

Бъди точна с времето, което искаш от него. Ако му кажеш 5 минути, а му отнемеш 50, има голям шанс той да се изключи и да спре да те слуша на 5-тата минута. В крайна сметка, ти толкова си поискала от него. Например, ако гледа филм и ти му кажеш, че искаш да поговориш с него за 5 минути, той ще ти отдели времето за реклами по време на филма. Но, ако ти трябват 50 минути, ще ти отдели цялото си време след това.

1.3. Свали напрежението. Добави фразата “Няма нищо лошо, просто искам да поговорим за нещо, което е важно за мен”. Свалянето на напрежението е ключово по време на разговори с мъже, защото те автоматично слушат за 2 неща: “какъв е смисъла” или “какъв е проблема” и могат да влязат в защитен режим, а ние не искаме това от тях. Защото когато мъжете се защитават от нас, ние нямаме никакъв шанс да получим каквото и да е от тях…

2. Мъжете играят за точки

Сега, знам че ти се иска, ама много ти се иска да започнеш разговора с изреждане на всичко, което ТИ правиш вкъщи и всичко, което ТОЙ не прави… Но това ще е грешката, която ще предвещае изхода от разговора и той няма да е в твоя полза.

Продуктите, които създадохме за теб:

Проблемът с този подход е, че отново, мъжът веднага ще влезе е режим “отбрана” и вместо да бъдете партньори, ще се превърнете в опоненти в боксов мач. Той ще започне да се ЗАЩИТАВА от теб.

Затова, задръж си емоциите и започни разговора с благодарност за всичко, което прави за теб и ти дава. Бъди кратка, няма нужда от 20 минутно есе по темата. Просто му дай малко точки в началото, за да се отпусне още повече.

3. The great ask

3.1. И след това, продължи семпло с “Имам нужда от…” Винаги, винаги използвай думата “нужда”. Отново, за мъжете, нуждите са нещо, което може да бъде задоволено. Освен това, ти споделяш наистина от какво имаш нужда в момента. Бъди кратка, опитай се да формулираш нуждата си в 1 изречение.

Например “Имам нужда да прекарваме повече време заедно.”

3.2. После, дай подробности и специфики. Това отново е ключово, защото за теб и за него, въпросната нужда може да означава различни неща.

Например “Имам нужда да прекарваме повече време заедно” за него може да означава да ти отдели 2 часа уикенда за разходка в парка. А за теб – да спре да работи в 19 ч в петък вечер и да ти отдели цялото си време до 8 ч в понеделник сутрин.

Затова бъди колкото се може по-конкретна и обясни какво точно имаш предвид. Бъди конкретна, а не обстоятелствена. Колкото повече говориш, толкова по-голям шанс има да го загубиш някъде по пътя. Затова бъди колкото се може по-кратка, но и ясна. Все едно говориш на шефа си в офиса :))

3.3. “Това ще ми донесе…” е следващото изречение. Най-важното от всички! Мъжете искат да променят бъдещето ни към по-добро. Мъжете ни искат да сме щастливи и най-вече искат да ни помогнат да бъдем такива.

Така че, това изречение е нещото, което автоматично прави задоволяването на твоята нужда да си струва, да има въздействие и смисъл, съществена разлика преди и след. Дава много плюс точки на изчислението “струва ли си”!

3.4 След това добави въпроса, който показва, че сте партньори и това е решение, което взимате заедно. “От какво имаш нужда, за да направиш това за мен?”

Този въпрос показва, че това НЕ е искане. Вие сте партньори и ти имаш нужда от нещо. Нужда, която той може да задоволи. Подарък, който може да ти направи.

След това си затваряш устата и слушаш. Слушаш внимателно и НЕ спориш. Ти искаш нещо от него, той има правото да ти каже при какви условия ще го получиш. Например, той може да каже: “Да, мога да ти отделя целия уикенд, но това ще означава да работя повече през седмицата и да закъснявам от работа по-често.“

Yep. Може би това, което каже няма да ти хареса. Но това е истинското партньорство.

3.5. И за финал – отново сваляш напрежението. Може да има нужда от повече време да помисли. Дай му го. Дай му време и въздух. Не го притискай ако той има нужда от време, за да осмисли твоята нужда и да намери най-доброто решение за задоволяването й. Често, мълчанието е добър знак, не лош.

Ние, жените, сме свикнали да говорим и да мислим на глас. Помни, че те не са като нас и уважавай това, което са.

4. О, има и още нещо

Още първия път, когато той задоволи нуждата ти – дай му обратна връзка, благодари му за усилията и сподели с него каква промяна ВЕЧЕ е направил в живота ти.

Не го критикувай и не му обяснявай как да се справи по-добре следващия път. Помни, че критиките НЕ променят мъжа, само създават дистанция. Оценявай усилията и му давай точки. Само така, той ще полага още повече усилия и ще става все по-добър…

В резюме

Подготви се за разговора:

– Извинявай, че те прекъсвам.
– Може ли да ми отделиш време да поговорим за
– Мисля, че ще отнеме … минути.
– Не се притеснявай, не съм разстроена и не си направил нищо лошо ;)

Разговорът:

– Първо, искам да ти благодаря за всичко, което правиш за мен. Искам да знаеш, че го оценявам истински.
– Но имам нуждата да прекарваме повече време заедно.
– Виждам, че си силно фокусиран в работата си и уважавам това, но ми липсваш и имам нуждата да сме повече време заедно уикенда. Затова, ще се радвам, ако прекарваме ЦЕЛИЯ уикенд заедно, а не само 3-4 часа от него. За мен, това би изглеждало така…
– Това ще ме направи много по-спокойна, по-търпелива и по-щастлива през останалото време. Ще ми покаже, че ме обичаш и цениш времето ни заедно.
– От какво имаш нужда, за да направиш това за мен?

Пример 2, може да размениш последователността, стига всички точки да са включени, реално няма значение как ще ги поднесеш:

– Първо му дай точки, за да се отпусне ;)
– Имам нуждата да ми помагаш повече с бебето вкъщи и това ще ми ДОНЕСЕ ТОЛКОВА МНОГО. Ще бъда по-спокойна, ще имам повече енергия и ще бъда по-пълноценна и с теб, и с бебето.

– Това ще означава поне 3 дни в седмицата да го храниш сутрин, за да мога да поспя малко повече. Безсънието ме изтощава и ме прави много раздразнителна. И да го поемеш минумум за 1-2 часа след работа, за да имам малко “време за мен”. Знаеш, че времето за мен ми липсва, а ако имам такова, ще бъда много по-усмихната и спокойна. Би било супер, ако уикенда успея и да изляза сама за 2-3 часа с приятелки, или да го оставяме с детегледачка и да излизаме заедно сами.

– От какво имаш нужда, за да направиш това за мен? – Тук той може да се съгласи да храни бебето сутрин, но да каже, че вечер е твърде изморен, за да го гледа за 1 час. Но пък е ОК да го направи уикенда, когато той самият е по-спокоен. Всичко е въпрос на комуникация, а не на налагане на искания от наша страна.

Пример 3:

– Благодаря ти за…
– Имам нуждата да ми помагаш с пазаруването на храна за вкъщи.
– Това ще означава 2 пъти седмично, да минаваш през … магазин.
– Така ще имам малко “време за мен” и ще се почувствам истински оценена.
– От какво имаш нужда, за да направиш това за мен? – Тук той може да каже “да ми направиш списък с какво ТОЧНО искаш да купя”. И ти трябва да се съобразиш…

Какво постигаме с горното:

* Разговаряме с мъжете по техните правила, а не по нашите.
* Показваме уважение.
* Казваме им какво могат да ни подарят, а не изискваме.
* Задоволяваме собствените си нужди.
* Трансформираме се в Кралици.

E, voila! As simple as that!

Разкошен ден и сподели наученото с приятелки! Нека всички бъдем по-спокойни и по-щастливи за предстоящите празници 🔮

Надя

Използвани източници:

Alison Armstrong:
- Understanding men, course
- Understanding women, course
- Celebrating partnership, course
- In sync with the opposite sex, course
- The amazing development of men, course
- Loving more by sacrificing less, course
- Keys to the kingdom, book
- The Queen's code, book

Собственикът на сайта nadiapetrova.bg не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, анализи, прегледи, програми, хранителни режими и други материали. Ползвателите на сайта го използват такъв, какъвто е и не следва да изпълняват буквално съветите и информацията в него, без предварителна консултация с квалифициран здравен консултант или лекар.

Собственикът на уебсайта nadiapetrova.bg не носи отговорност в случай на нарушаване на авторски права на трети лица в резултат на публикуване на съдържание на потребители или в случаи на търговско използване на снимки от потребители. В случай, че собственикът бъде уведомен за нарушение на авторски права, същият полага всички усилия, за да помогне за ограничаване на нарушението. Собственикът не носи отговорност за щети, произтичащи от използването на настоящия сайт.

За автора:

Надя Петрова е възпитаник на Canadian School of Natural Nutrition, член на Европейската асоциация по клинично хранене (clinical nutrition) и автор на книгите: “В търсене на истината за храната и здравето”, “14 дни детокс”, “Daily Raw” и "Ева и ефектът на пеперудата". Можете да научите повече за нея, ако последвате този линк.

Още публикации: